Ενέργεια: Σε κρίσιμη καμπή η βιομηχανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Σε κρίσιμη καμπή η βιομηχανία

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η βιομηχανία εν όψει των αλλαγών που δρομολογούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην αγορά ενέργειας καθώς εκπρόσωποι των βιομηχανικών καταναλωτών θεωρούν ότι οι στρεβλώσεις της αγοράς βλάπτουν τον ανταγωνισμό ενώ αμφισβητούν τα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τις σχετικές αλλαγές που προωθούνται.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για πλήθος στρεβλώσεων οι οποίες επιβαρύνουν τους καταναλωτές με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής προμηθευτή, κάτι που άμεσα καταργεί την έννοια του ελεύθερου ανταγωνισμού.

«Η σημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από πλήθος στρεβλώσεων που θεσπίστηκαν σταδιακά στη διάρκεια της παρελθούσης εικοσαετίας στο όνομα της προστασίας των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας έναντι της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας συγχρόνως τους καταναλωτές με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να θεωρεί κάποιος ότι η δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέγει τον προμηθευτή του σημαίνει ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, όπως παρουσιάζεται από πολλούς», σημειώνει σχετικά.

Η Ένωση σημειώνει ότι ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα η βιομηχανία θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς στο πλαίσιο της μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο-Στόχο (Target Model), αποτελεί μοναδική ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί πραγματικά με τα βασικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών αγορών προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής βάσης της χώρας και της Εθνικής Οικονομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει να καταργηθεί το ελάχιστο όριο τιμής στις προσφορές ηλεκτρικής ενεργείας από τους παραγωγούς και να μην αποκλείεται η δυνατότητα υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου (portfolio-based), με μόνη επιλογή την υποβολή προσφορών ανά μονάδα παραγωγής (unit-based).

«Η διαιώνιση τέτοιων στρεβλώσεων, κάθε φορά με διαφορετικά προσχήματα, αποτελεί ανεπίτρεπτο πισωγύρισμα τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να ξεφύγει από ένα κύκλο δεκαετούς ύφεσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι είναι το «μοντέλο – στόχος» (target model)

Το target model είναι ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος προβλέπει τις βασικές δομές για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για την Ελλάδα ορίζεται το πλαίσιο για την ενοποίηση της εγχώριας αγοράς από το 2018 και δημιουργούνται πλέον τέσσερις αγορές:

· Προθεσμιακή αγορά

· Αγορά επόμενης μέρας

· Ενδοημερήσια αγορά

· Αγορά εξισορρόπησης

H ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αφορά στη λειτουργία ενός πανευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΧΕ) στα πρότυπα αντίστοιχων χρηματιστηρίων μέσω του οποίου οι «επενδυτές» θα ποντάρουν με βάσει το έλλειμμα ή το περίσσευμα ισχύος που εμφανίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των μεταβαλλόμενων αιχμών φορτίου και των στοχαστικών διακυμάνσεων των ΑΠΕ.

Σκοπός είναι μέσω των διασυνοριακών συναλλαγών να επέλθει σταδιακά σύγκλιση τιμών ενέργειας στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να υπάρξει ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider