Τα ενεργειακά επί τάπητος στη συνάντηση Σταθάκη - Θεσμών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ενεργειακά επί τάπητος στη συνάντηση Σταθάκη - Θεσμών

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες θα βρεθούν για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, το τελικό πακέτο των λιγνιτικών μονάδων που θα τεθούν προς πώληση στο market test του Νοεμβρίου, το θεσμικό πλαίσιο για τα ΥΚΩ, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά αποτελούν θέματα τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Όσον αφορά στην αγορά του φυσικού αερίου εκκρεμεί ο καθορισμός του ρόλου της ΔΕΠΑ στη λιανική, τη χονδρική και τη διανομή καθώς όπως είναι γνωστό οι θεσμοί πιέζουν να μην είναι η ΔΕΠΑ «πανταχού παρούσα» στην αγορά όντας ταυτόχρονα προμηθευτής, μέτοχος των ΕΠΑ, των ΕΔΑ και λιανοπωλητής.

Αναφορικά με την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το θέμα έχει «κολλήσει» στη διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP), η οποία απορρίπτει από το τελικό πακέτο τις μονάδες του Αμύνταιου θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα σταθμό ο οποίος απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και αντ’ αυτού ασκεί πιέσεις να συμπεριληφθούν οι μονάδες της Μεγαλόπολης.

Η ελληνική πλευρά αν και αρχικά απέρριπτε κάθε συζήτηση για τη Μεγαλόπολη θεωρείται πιθανό ότι θα «ρίξει νερό στο κρασί της» προκειμένου να αποφευχθούν άλλες πιο «κοστοβόρες» για την ελληνική πλευρά παραχωρήσεις όπως είναι ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση, υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές να κλείσουν τα ενεργειακά καθώς η Κομισιόν θέλει να προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος η πώληση των μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider