Συνεχίζεται το «παζάρι» για τις μονάδες της ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το «παζάρι» για τις μονάδες της ΔΕΗ

Συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η διαπραγμάτευση για το τελικό πακέτο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τις μονάδες Μελίτη Ι και την άδεια κατασκευής για δεύτερο εργοστάσιο, το Αμύνταιο (στο οποίο η Κομισιόν αντιδρά και θεωρεί ότι πρέπει να φύγει από τη λίστα) ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η Μεγαλόπολη, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει να την εντάξει στο τελικό «καλάθι» των προς πώληση μονάδων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τους δανειστές για την πώληση των μονάδων θωρακίζουν κατά κάποιον τρόπο τη ΔΕΗ. Ως βασικός όρος έχει τεθεί να μην θίγεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης, να είναι ανταγωνιστικά τα δύο κομμάτια, δηλαδή το πακέτο που θα αγοράσουν οι επενδυτές και αυτό που θα παραμείνει στη ΔΕΗ και να αποτραπεί οποιαδήποτε διαδικασία η οποία θα θεωρηθεί ότι ζημιώνει τη ΔΕΗ.

Σε αυτή τη φάση το υπουργείο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκρικών μονάδων επικαλούμενο ότι η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά στη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή για τη ΔΕΗ, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «τα κομβικά έχουν ένα κομβικό σημείο στα οικονομικά της ΔΕΗ, είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι της παραγωγής και επομένως η προστασία των υδροηλεκτρικών έχει και μια βασική οικονομική λειτουργία για τη ΔΕΗ».

Ουσιαστικές εξελίξεις τόσο για την ΔΕΗ όσο και για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για τον κλάδο του φυσικού αερίου αναμένονται σε λίγες ημέρες με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider