Ψηλά ο πήχης για τον ΔΕΣΦΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηλά ο πήχης για τον ΔΕΣΦΑ

Ψηλά τον πήχη για τον ΔΕΣΦΑ βάζει τόσο η διοίκηση της εταιρείας όσο και τα ΕΛΠΕ (μέτοχος του 35% του Διαχειριστή) για την τιμή που θα «πιάσει» η πώληση του 66% των μετοχών της επιχείρησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κ. Σωτήρης Νίκας έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Reuters ανέφερε ότι τα Ελληνικά πετρέλαια αναζητούν τίμημα «τουλάχιστον αντίστοιχο» της προηγούμενης προσφοράς των 400 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν η κοινοπραξία εταιρειών Snam, Enagás, Fluxys και N.V. Nederlandse Gasunie, αλλά και η ισπανική Regasificadora del Noroeste και αναμένεται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων, στοιχείων και λοιπών πληροφοριών σχετικά με το ΔΕΣΦΑ.

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η οποία εκκρεμούσε από το 2013 και αποτελούσε προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση. Το deal κόλλησε ύστερα από τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Ενέργειας, η οποία είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ. Κατόπιν η ΡΑΕ είχε καταφέρει να ανεβάσει τα ανακτήσιμα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ, να μειώσει το χρόνο ανάκτησης στα 20 χρόνια έναντι των 40 της ρύθμισης του πρώην υπουργού Ενέργειας, καθώς επίσης να αυξήσει το τιμολόγιο χρήσης του ΔΕΣΦΑ από το 23% στο 33,5%.

Θετικό έδαφος για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ δημιουργεί η ενισχυμένη κερδοφορία του 2016. Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη του ΔΕΣΦΑ το 2016 ανήλθαν στα 34,3 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2015.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider