Τι κρατάει πίσω τις επενδύσεις στην ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κρατάει πίσω τις επενδύσεις στην ενέργεια

Η οριοθέτηση των ΑΟΖ, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και οι αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο στον αραβικό κόσμο κρατούν πίσω τις επενδύσεις στο πετρέλαιο παρά το γεγονός ότι η ΝΑ Μεσόγειο αποτελεί μια περιοχή σχετικής σταθερότητας. Με παραδοσιακό εμπόδιο τις τουρκικές διεκδικήσεις η Ελλάδα και η Κύπρος υποχρεώνονται να τηρούν ισορροπίες οι οποίες επιφέρουν καθυστερήσεις ή ακυρώνουν σχέδια και επενδύσεις. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι απαιτείται οριοθέτηση των ΑΟΖ στις περιοχές που αποτελούν τον λεγόμενο «άξονα σταθερότητας» δηλαδή στην Ελλάδα, την Αίγυπτο την Κύπρο και το Ισραήλ.

Τσακίρης: Αναγκαία η οριοθέτηση των ΑΟΖ

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι άμεσα συνδεδεμένη με θέματα ενεργειακής ασφάλειας και το ενδιαφέρον της περιοχής σχετίζεται με τη διαμετακόμιση υδρογονανθράκων.

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προώθηση των ερευνών στη ΝΑ Μεσόγειο είναι ανάγκη να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ στα κράτη που ανήκουν στον «άξονα σταθερότητας» δηλαδή στη Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας μιλώντας τη Δευτέρα στην ημερίδα «Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις» που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στα έργα που πιθανώς θα αναβαθμίσουν το ρόλο και τις σχέσεις των κρατών αυτών. «Εάν ο East Med βοηθήσει να το επιτύχουμε αυτό τότε θα έχει επιτελέσει μια μεγάλη αποστολή», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η κατάλληλη πολιτική συμμαχιών προκειμένου να υπάρξει ταύτιση των δυνάμεων για ευρωπαϊκή λύση για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Παράλληλα, όπως τόνισε, ενώ λόγω της διάσπασης του αραβικού κόσμου και του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας υπάρχει μια γεωπολιτική αστάθεια αυτή αυξάνει το πολιτικό ρίσκο. Παρ’ όλα αυτά εξέφρασε την άποψη ότι «η Τουρκία, παρά τις προσπάθειες να σταματήσει τις διαδικασίες εξερεύνησης δεν το κατάφερε. Οι εταιρείες είναι εκεί. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ελεγχόμενο πολιτικό ρίσκο, το οποίο δεν προϋποθέτει λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

Μπασιάς-ΕΔΕΥ: Έπεσε το κόστος αλλά πρέπει να ανέβει η τιμή

Αναφερόμενος στο επενδυτικό περιβάλλον για το πετρέλαιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, κ. Γιάννης Μπασιάς σημείωσε ότι το κόστος των γεωτρήσεων έχει μειωθεί και πλέον αντί για 120 εκατ. δολάρια μπορεί να απαιτούνται 50 εκατ. δολάρια αλλά για να προχωρήσει η αγορά πρέπει οι τιμές του πετρελαίου να είναι σχετικά ανεβασμένες για να ενθαρρυνθούν περεταίρω οι γεωτρήσεις. Στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουμε γεωμορφολογία που θυμίζει εκείνη περιοχών του Ατλαντικού (από την πλευρά της Αφρικής). Σήμερα η τεχνολογία επιτρέπει γεωτρήσεις κάτω από τους εβαπορίτες (pre-salt) με χαμηλό κόστος και για αυτό παρατηρούμε ότι το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών έχει αυξηθεί για τέτοιες περιοχές.

Σχετικά με τις προοπτικές για τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο τόνισε ότι έχει βρεθεί πολύ αέριο στη ΝΑ Μεσόγειο, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή πώλησης θα είναι χαμηλή και αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποσβέσεις για επενδύσεις ύψους 5-10 δις. Για να υπάρξουν αποτελέσματα στο χώρο πρέπει να αναλάβουν επιχειρήσεις με τεχνική εμπειρία, οικονομική δυνατότητα, και δοκιμασμένες τεχνικέ σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider