Δύο επενδυτικά σχήματα διεκδικούν τελικά τον ΔΕΣΦΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο επενδυτικά σχήματα διεκδικούν τελικά τον ΔΕΣΦΑ

Η κοινοπραξία εταιρειών Snam, Enagás, Fluxys και N.V. Nederlandse Gasunie, αλλά και η ισπανική Regasificadora del Noroeste είναι τα δύο επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συμφωνία με την Ελληνικά Πετρέλαια το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε τα δύο επενδυτικά σχήματα για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το τεύχος και τα σχετικά έγγραφα της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων, στοιχείων και λοιπών πληροφοριών σχετικά με το ΔΕΣΦΑ.

Νωρίτερα το insider.gr έγραφε:

Άμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική λίστα των επιχειρήσεων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 66% του ΔΕΣΦΑ ύστερα από δύο αναβολές καθώς το θέμα «κόλλησε» στο αν οι υποψήφιοι «μνηστήρες» πληρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού δηλαδή αν είναι πιστοποιημένοι διαχειριστές δικτύου, και ιδιοκτησιακά διαχωρισμένοι αλλά και στο ζήτημα των ταριφών του δικτύου από την ΡΑΕ.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υποψηφίων καθώς δεν φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ έχουν εκδηλώσει έξι επενδυτικά σχήματα τα οποία υπέβαλαν πρόσφατα μη δεσμευτικές προσφορές. Εξ’ αυτών τα τρία μόνο είναι ευρωπαϊκής (α)Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie, β) Transgaz S.A. / GRTgaz S.A.και γ) Regasificadora del Noroeste S.A) ενώ ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από την πλευρά τριών μη-ευρωπαϊκών επενδυτικών σχημάτων, την καταριανή Powerglobe, την αμερικανική Intergrated Utility Services (INTUS) και την Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited.

Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η τριάδα των ευρωπαϊκών σχημάτων ωστόσο αμφιβολίες υπάρχουν για το αν η κοινοπραξία GRT Gaz & Transgaz πληροί το δεύτερο κριτήριο, δηλαδή είναι πλήρως ιδιοκτησιακά διαχωρισμένη. Αν απορριφθεί η συγκεκριμένη συμμετοχή, τότε δεν αποκλείεται η τελική λίστα να μειωθεί σημαντικά αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο μόνο για δύο για την κοινοπραξία Snam-Enagas-Fluxys-Gasuine και την ισπανική Regasificadora del Noroeste.

Σημαντικό κώλυμα παραμένει το γεγονός ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ζητήσει τιμολόγηση των τελών χρήσης του δικτύου του ΔΕΣΦΑ για την τετραετία 2019 – 2022 και ουσιαστικά θέτουν θέμα έκτακτης αναθέωρησης, κάτι που η ΡΑΕ απορρίπτει.

Η ΡΑΕ προγραμματίζει να λάβει νέα απόφαση το 2018 η οποία θα έχει ισχύ τεσσάρων χρόνων, ωστόσο, οι επενδυτές μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, πιέζουν να γίνει ώστε πριν υποβάλλουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους να έχουν πλήρη εικόνα για το έσοδο του Διαχειριστή για τουλάχιστον μια τετραετία, αλλά και εγγυήσεις για το ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη αλλαγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider