Παζάρι στις Βρυξέλλες για τις μονάδες της ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παζάρι στις Βρυξέλλες για τις μονάδες της ΔΕΗ

Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται τη Δευτέρα το παζάρι για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ εν όψει του market test που αναμένεται το Νοέμβριο. Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γ.γραμματέα του ΥΠΕΝ, Μιχάλη Βερροιόπουλο και εκπροσώπους της ΔΕΗ συναντώνται στις Βρυξέλλες με την DG Comp με αντικείμενο το μείγμα των μονάδων που θα τεθούν προς πώληση και τη διευθέτηση των θεμάτων που έχει εγείρει η Κομισιόν σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής πρότασης με όσα έχουν συμφωνηθεί.

Όπως είναι γνωστό η Κομισιόν απέρριψε την πρώτη λίστα μονάδων που εστάλη στις Βρυξέλλες περί τα μέσα Ιουλίου και η οποία περιλάμβανε τον ΑΗΣ Αμυνταίου και την μονάδα της Μελίτης Ι μαζί με την άδεια για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ.

Οι Βρυξέλλες ζητούν διευκρινίσεις για το αν αυτές οι μονάδες είναι ικανές να αντιπροσωπεύσουν το 40% και για το εάν θα είναι αρκετά ελκυστικές για να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον χωρίς να υπάρχουν υδροηλεκτρικά στο τελικό μείγμα. Αν και η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις.

Επιπλέον επιχείρημα για την ΕΕ αποτελεί το γεγονός ότι όταν το 2012 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει αντίστοιχο market test, το feedback που είχε λάβει ήταν ότι ενδιαφέρον θα υπήρχε μόνο αν στο τελικό πακέτο συμμετάσχουν και τα υδροηλεκτρικά.

Από τα συνολικά 4.027 MW, το 40% που πρέπει να πουληθεί αντιστοιχεί σε 1.610 MW εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος.

Σημειώνεται ότι η πώληση μονάδων έχει επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Κομισιόν με απόφαση η οποία επανέφερε σε ισχύ αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του 2008 και του 2009, σχετικά με την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους Θεσμούς τηνυλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων και συγκεκριμένα τη μεεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι το Νοέμβριο 2017. Η υλοποίηση τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider