Blackout διαρκείας για τους λαμπτήρες Philips

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Blackout διαρκείας για τους λαμπτήρες Philips

Σβήνουν τα φώτα για τους λαμπτήρες φωτισμού Philips μετά την απόφαση του ολλανδικού ομίλου ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών να σταματήσει την παραγωγή τους. Η απόφαση που είχε λάβει η εταιρεία από τον Οκτώβριο φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του διευθύνοντα συμβούλου.

Ο διαχωρισμός του κλάδου κατασκευής ηλεκτρικών λαμπτήρων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου. Κεντρικός άξονας της στρατηγικής αυτής είναι η εγκατάλειψη λιγότερο κερδοφόρων δραστηριοτήτων που αφορούν κυρίως την κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, προκειμένου να εστιαστεί ο όμιλος στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των μηχανημάτων υγείας, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

«Αντιλαμβάνομαι τη σημασία και τον συμβολισμό της κίνησης που ανακοινώνουμε, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει κάποτε να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους. Χρειάζεται κουράγιο και καλή προετοιμασία για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Philips, Frans van Houten.

Ο ολλανδός μάνατζερ δεν διευκρίνισε αν ο κλάδος των λαμπτήρων θα διατηρήσει την επωνυμία του ομίλου, αν θα εισαχθεί ως ξεχωριστή εταιρεία στο χρηματιστήριο ή αν θα πωληθεί σε άλλη εταιρεία. Προσέθεσε βέβαια πως η πώληση του κλάδου κατασκευής ηλεκτρικών λαμπτήρων ενδέχεται να αποφέρει μικρότερο κέρδος από τις συμφωνίες που συζητήθηκαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ενώ προσδιόρισε πως η τύχη της εταιρείας θα έχει αποφασιστεί μέχρι τα μέσα του 2016.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Philips ακύρωσε την προγραμματισμένη συμφωνία για την πώληση της μονάδας φωτισμού έναντι 2,8 δισ. δολαρίων σε κοινοπραξία με επικεφαλής την GO Scale Capital στην Κίνα, εφόσον δεν κατάφερε να πάρει την έγκριση της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ. Σε αυτή η μητρική εταιρεία είχε συμφωνήσει να πουλήσει το 80,1% των μετοχών της μονάδας παραγωγής λαμπτήρων LED και λαμπτήρων αυτοκινήτου με την επωνυμία Lumileds, αλλά οι όροι, σύμφωνα με την επιτροπή, δεν προστάτευαν το εθνικό συμφέρον.

Να σημειώσουμε ότι κατά το προηγούμενο έτος, οι πωλήσεις της Lumnilieds άγγιξαν σχεδόν τα 2 δισ. και η εταιρεία αναδείχτηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λαμπτήρων της αυτοκινητοβιομηχανίας προμηθεύοντας ένα στα τρία αυτοκίνητα στον κόσμο.

Η κατασκευή ηλεκτρικών λαμπτήρων είναι η πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης την οποία «έστησε» το 1891 στο Αϊντχόφεν ο Jerard Philips με τον πατέρα του Frederik. Αργότερα επεκτάθηκε και στην παραγωγή τηλεοράσεων και φυσικά κινητών τηλεφώνων, η παραγωγή των οποίων σταμάτησε ήδη από το 2001.

Με την απόφασή της να κλείσει την μονάδα κατασκευής κινητών τηλεφώνων Philips Consumer Communications και να συνεργαστεί εφεξής με την China Electronics Corporation ώστε να διατηρηθεί η επωνυμία της στην αγορά κινητών, η ολλανδική εταιρεία άφησε μετέωρους 1.235 εργαζόμενους. Βέβαια από την ίδρυσή της το 1997 έως το 2001 είχε στοιχίσει στην Philips 850 εκατ. ευρώ και μόνο το 2000 εμφάνισε λειτουργικά κέρδη.

Δέκα χρόνια αργότερα η Philips έχασε και τη μάχη στην αγορά τηλεοράσεων αποφασίζοντας να σταματήσει την κατασκευή τους. Η κάποτε ηγέτιδα στον κλάδο δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στις τηλεοράσεις χαμηλού κόστους και νέας τεχνολογίας με αποτέλεσμα και πάλι να το τμήμα παραγωγής τηλεοράσεων να αποσπαστεί από την εταιρεία και να μεταφερθεί σε κοινοπραξία που δημιουργήθηκε με την TPV (η Philips διατήρησε αρχικά το 30% της κοινοπραξίας και την option να πουλήσει αυτό το ποσοστό μειοψηφίας στο μέλλον). Τότε ο διευθύνων σύμβουλος, Frans van Houten είχε δηλώσει «θα υπάρξει απόλυτη συνέχεια στο brand name»....

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider