Δύσκολο πείραμα η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολο πείραμα η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου

Σε ένα πείραμα με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχει εξελιχθεί η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να δώσει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου μειώνοντας την παραγωγή. Παρά την συμφωνία για μείωση της παραγωγής μεταξύ των κρατών μελών το ΟΠΕΚ αλλά και κρατών εκτός ΟΠΕΚ όπως είναι η Ρωσία, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οδηγώντας την παραγωγή στο υψηλότερο επίπεδο για φέτος.

Η αύξηση αυτή συντηρεί τις πιέσεις για μείωση των τιμών του πετρελαίου ενώ από την άλλη οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καρπώνονται τις επιπτώσεις του «κλίματος» που έχει δημιουργηθεί αναζητώντας νέα μερίδια αγοράς για να διαθέσουν την παραγωγή από σχιστόλιθο.

Ο ΟΠΕΚ δίνει μάλλον μια «άνιση μάχη» και καλείται να αντιμετωπίσει μια αγορά η οποία «ακροβατεί» σε τεντωμένο σκοινί, τις μειωμένες πιθανότητες για αύξηση των τιμών, τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά κάποιων κρατών-μελών του καρτέλ. Αν και η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης έχει αρχίσει να βελτιώνεται, αυτό γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και ο ΟΠΕΚ ίσως να χρειαστεί σε μια νέα συνάντηση σε λίγο καιρό να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων στην παραγωγή με το ρίσκο οι θυσίες που θα κάνουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες να μην έχουν τις αντίστοιχες αποδόσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν την Πέμπτη κατά 20 σεντς ή 0,4% στα 52,16 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 49,40 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 19 σεντς ή 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider