Παραπαίει η συμφωνία του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραπαίει η συμφωνία του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

Φόβους ότι θα ναυαγήσει η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να δώσει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου εκφράζουν παράγοντες της διεθνούς αγοράς ενώ η ανησυχία που επικρατεί στο καρτέλ αντικατοπτρίζεται και στην αλλαγή πολιτικής που επιχειρείται με στροφή σε επιπλέον μέτρα όπως είναι η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου εκτός από περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή.

Όπως είναι γνωστό, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός του οργανισμού όπως είναι η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το Μάρτιο του 2018 προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην πτωτική πορεία των τιμών οι οποίες έφθασαν και κάτω από τα 35 δολάρια την προηγούμενη διετία.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν δείχνει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα καθώς από την αρχή του 2017 μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου οι σωρευτικές απώλειες ανέρχονται στο 20%, με το πετρέλαιο να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση από το 1997.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ είχε ως στόχο η τιμή να ξεπεράσει τα 60 δολάρια και μάλιστα κάποιοι αισιοδοξούσαν ότι θα φθάσει και τα 70 δολάρια, ωστόσο το brent παραμένει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ δείχνει να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα είδος ματαιότητας και οι προσπάθειές του χτυπούν στον «τοίχο» των ΗΠΑ οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνουν την παραγωγή από σχιστόλιθο και να θεωρούνται ως ένας υπολογίσιμος ανταγωνιστής ο οποίος τρίβει τα χέρια του για να διεισδύσει σε αγορές οι οποίες παραδοσιακά ανήκαν στις χώρες του ΟΠΕΚ ή της Ρωσίας.

Στην συνεδρίαση των μελών (και μη μελών) του ΟΠΕΚ τη Δευτέρα στη Ρωσία οι δυνατοί του καρτέλ θέλησαν να «δείξουν» το δρόμο στους υπόλοιπους με τη Σαουδική Αραβία να κάνει την αρχή και να ανακοινώνει μείωση της παραγωγής τον Αύγουστο στα 6,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι οι υπόλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν πολιτική επιπλέον μειώσεων καθώς, όπως σημειώνει ο Greg Priddy, διευθυντής του Eurasia Group.

Ανασταλτικά άλλωστε λειτουργεί και η πάγια τακτική κάποιων κρατών-μελών να αθετούν την συμφωνία στην πορεία όπως είχε γίνει για παράδειγμα σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν όπου η Ρωσία «έκανε πίσω» ή όταν ατύπως τα κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία αυξάνουν την παραγωγή βασιζόμενα στην αδυναμία ελέγχου της εγχώριας παραγωγής από τρίτους.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη Νιγηρία και τη Λιβύη οι οποίες έχουν επισήμως εξαιρεθεί από τη συμφωνία λόγω των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, το Εκουαδόρ δήλωσε έτοιμο να σπάσει τη συμφωνία επικαλούμενο οικονομικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.