Άλμα 30% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα 30% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Ετήσια αύξηση 30% σημείωσε η κατανάλωση του φυσικού αερίου το 2016 στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ ενώ όσον αφορά στο 2017 και συγκεκριμένα στο α’ τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 44% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται κυρίως στον ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα αλλά και στην ανοδική τάση που παρουσιάζει η ζήτηση.

Ως προς την προμήθεια για το τρέχον έτος, η Αλγερία προμήθευσε το 86% των ποσοτήτων που κατανάλωσε η Ελλάδα , μέσω φορτίων LNG, τόσο προγραμματισμένων, όσο και έκτακτων που παρήγγειλε η ΔΕΠΑ για να καλύψει τις ενεργειακές ελλείψεις.

Αναφορικά με τις τιμές, η τιμή χονδρεμπορικής για το αέριο μέσω αγωγών ήταν 15,54 ευρώ/MWh στο α’ τρίμηνο και για το LNG ήταν 25,14 ευρώ/MWh. Η τελική τιμή για τους καταναλωτές ήταν 7,50 λεπτά/KWh, αν και η τιμή για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ήταν 2,90 λεπτά/KWh, η οποία είναι και η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Αυξημένη ζήτηση και για το φυσικό αέριο κίνησης

Εκτός από τη χρήση στα κτίρια και τη βιομηχανία, ιδιαίτερη αύξηση κατέγραψε και η ζήτηση για το φυσικό αέριο κίνησης. Συγκεκριμένα, το 2016 η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 220% το 2016 η οποία σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία διαμορφώθηκε στα 1.361.000 κιλά φυσικού αερίου έναντι των 640.000 κιλών που πωλήθηκαν τα 2015.

Η διεύρυνσης της χρήσης του φυσικού αερίου επιφέρει οφέλη για όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους όπως είναι τα ο κλάδος καυσίμων, τα πρατήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή οχημάτων που κινούνται με CNG.

Σύμφωνα με τη Navigant Research μέχρι το 2026 αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί 40.000 σταθμοί ανεφοδιασμού φυσικού αέριου διεθνώς ενώ σήμερα στην Ευρώπη τα πρατήρια CNG έχουν ξεπεράσει τα 4.500 για να καλύψουν την ζήτηση των 2.000.000 οχημάτων φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων.

Ανάπτυξη και για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)

Σημαντική ανάπτυξη θα σημειώσει το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο όπως αναφέρει έκθεση της ΒΡ.

Σύμφωνα με τη British Petroleum αναμένεται αύξηση του εμπορίου του LNG με ρυθμό επταπλάσιο σε σχέση με το αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μερίδιο του LNG θα φτάσει το 50% παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνει η ΒΡ οι αγορές φυσικού αερίου θα γίνουν ολοένα και πιο ενσωματωμένες διεθνώς και εκτιμά ότι οι προμήθειες LNG πρόκειται να αυξηθούν σταθερά υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση θα προέλθει από την Ασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider