Χρηματοδότηση 24 εκατ. σε αιολικά μέσω του πακέτου Γιούνκερ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματοδότηση 24 εκατ. σε αιολικά μέσω του πακέτου Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης 24 εκατ. ευρώ με τον ελληνικό Όμιλο Τέρνα Ενεργειακή προκειμένου να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της κατασκευής και της λειτουργίας τριών αιολικών πάρκων στη Βοιωτία. Η τράπεζα Eurobank Ergasias ενήργησε ως συνδανειστής. Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του χρηματοδοτικού μέσου του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

«Η ΕΤΕπ έχει δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το έργο αυτό προάγει τις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας προς όφελος του ελληνικού λαού, ενώ παράλληλα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό ακριβώς είναι το είδος των επενδύσεων τις οποίες έχει σχεδιαστεί να στηρίζει το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τούτο το βήμα προόδου που θα φέρει τα οφέλη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη στην Ελλάδα. Όσον αφορά το μέλλον, η ΕΤΕπ παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ελληνικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει άρτια έργα που πληρούν τα κριτήριά της και τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μία ακόμη σαφή απόδειξη της δέσμευσης της Επιτροπής να στηρίξει την κινητοποίηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ανάκαμψης της χώρας. Δείχνει επίσης πώς το Επενδυτικό Σχέδιο συμβάλλει στην επίτευξη των ευρύτερων στρατηγικών στόχων της Επιτροπής, στην προκειμένη περίπτωση, διευκολύνοντας τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.»

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία τριών αιολικών πάρκων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 48,6 MW στη Βοιωτία. Θα κατασκευαστούν συνολικά 18 ανεμογεννήτριες – 8 για ένα αιολικό πάρκο και 5 για κάθε ένα από τα άλλα δυο αιολικά πάρκα. Τα αιολικά πάρκα τα οποία βρίσκονται στα Δερβενοχώρια και στην Τανάγρα, θα συνδέονται με δυο υφιστάμενους υποσταθμούς με υπόγεια καλωδίωση μήκους περίπου 16,5 χλμ.

Τα εν λόγω αιολικά πάρκα βρίσκονται στις κορυφές γειτονικών βουνών βορειοδυτικά της Αθήνας και σε υψόμετρο μεταξύ 800 και 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με υψηλό αιολικό δυναμικό. Αναμένεται να παράγουν συνολικά περισσότερες από 120 GWh ετησίως για το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider