«Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τη ΔΕΗ-«Αναταράξεις» στη λιανική ρεύματος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τη ΔΕΗ-«Αναταράξεις» στη λιανική ρεύματος

Το αποτέλεσμα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ την Πέμπτη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι οι δημοπρασίες από μόνες τους δεν είναι επαρκές μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η αύξηση της τιμής της δημοπρατούμενης ποσότητας σίγουρα δεν αποτελεί ανταγωνιστικό κριτήριο. Κατά τη χθεσινή δημοπρασία η τιμή αυξήθηκε κατά 11 ευρώ ενώ οι συμμετέχοντες από 11 την προηγούμενη φορά ανήλθαν στους 18 με τη συμμετοχή και κάποιων «μικρότερων» παιχτών. Η μικρή δημοπρατούμενη ποσότητα (145 MWh/h) και η υψηλότερη τιμή «δένουν» τα χέρια των εναλλακτικών παρόχων για σημαντικές μειώσεις στην τιμή προς τους τελικούς καταναλωτές και καθιστά πιο δύσκολη την αύξηση του μεριδίου των ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» όσων έχουν ταχθεί κατά των ΝΟΜΕ καθώς επιβεβαιώνει τις αδυναμίες του μέτρου. Η συμφωνία με τους Θεσμούς περιλαμβάνει την αξιολόγηση των ΝΟΜΕ και την ενεργοποίηση δομικών μέτρων, δηλαδή της πώλησης λιγνιτικών μονάδων το μείγμα των οποίων δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη με τους δανειστές.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής (DG Comp.) τη λίστα με τις λιγνιτικές μονάδες που η ελληνική πλευρά προτείνει προς παραχώρηση.

Μεταξύ των «υποψήφιων» μονάδων για πώληση συγκαταλέγονται η μονάδα «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, η άδεια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στον ίδιο ΑΗΣ και οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και τα ορυχεία από τα οποία τροφοδοτούνται οι παραπάνω μονάδες και ανήκουν στη ΔΕΗ.

Δεδομένου του «κακού προηγούμενου» που δημιουργεί η εξέλιξη των δημοπρασιών δεν αποκλείεται οι Θεσμοί να θέσουν πιο αυστηρό πλαίσιο καθώς έχουν κατά καιρούς διαμηνύσει ότι πολλά θα κριθούν από την πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Το σίγουρο είναι πάντως ότι μέχρι στιγμής αποκλείονται τα υδροηλεκτρικά με τη διοίκηση της ΔΕΗ να εμφανίζεται κάθετη στο θέμα αυτό και να απορρίπτει για την ώρα κάθε τέτοια συζήτηση.

ΔΕΗ: Για άλλη μια φορά θα έχουμε απώλειες

Το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η ΔΕΗ «βγαίνει χαμένη» επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση της ΔΕΗ την Πέμπτη όπου αναφέρεται ότι η επιχείρηση θα έχει απώλειες της τάξης των 8 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ σημειώνει ότι υποχρεώνεται να διαθέτει ποσότητες σε τιμές πολύ κάτω από την ΟΤΣ, με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά, ενώ οι ανταγωνιστές της βγαίνουν ευνοημένοι, διασφαλίζοντας ρεύμα 15% φθηνότερα σε σχέση με την ίδια. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι :

«Καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα αναφερόμενα δημοσιεύματα του Τύπου περί δήθεν κερδών της ΔΕΗ και μάλιστα ύψους 14 εκατ. ευρώ από τη χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ.

Η ΔΕΗ, για μια ακόμη φορά, παρά την άνοδο της τιμής σε σχέση με την τιμή εκκίνησης θα έχει απώλειες, της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, καθώς αντί να διαθέσει αυτές τις ποσότητες Η/Ε με την Οριακή Τιμή του Συστήματος θα τις διαθέσει πολύ φθηνότερα.

Σημειώνεται ότι και με αυτές τις τιμές οι ιδιώτες προμηθευτές αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια κατά 15% φθηνότερα σε σχέση με τη ΔΕΗ, πράγμα που είναι επαρκέστατο για την τόνωση του ανταγωνισμού, εάν μεταφέρουν αυτή τη διαφορά στους πελάτες τους. Επομένως, δημοσιεύματα όπως «θα πρέπει να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες Η/Ε μέσω των ΝΟΜΕ ώστε να πέσει και άλλο η τιμή» δεν έχουν καμία βάση.

Προκύπτει δε το ερώτημα: Πόσο φθηνότερα πρέπει επιτέλους να αγοράζουν οι άλλοι προμηθευτές για να ανοίξει περαιτέρω η αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider