Προχωράει η ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωράει η ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της διασύνδεσης των αγωγών φυσικού αερίου των Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Μεταξύ του Διαχειριστή του ελληνικού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), των ομολόγων του Διαχειριστών Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), Ρουμανίας (Transgaz), Ουγγαρίας (FGSZ), καθώς και της κοινοπραξίας ICGB AD, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB.

Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία όλων των εταίρων για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα συνδυασμό έργων και δράσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και Συμφωνίες Συνδεδεμένων Συστημάτων με κοινούς κανόνες, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα έως την Ουγγαρία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα νέο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ύστερα από την υπογραφή Συμφωνίας Συνδεδεμένου Συστήματος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, η οποία, ήδη από 1ης Ιουνίου 2017, επιτρέπει την αντίστροφη ροή φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την υλοποίηση από τον ΔΕΣΦΑ των σχετικών έργων στον συνοριακό σταθμό Σιδηροκάστρου. Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης πως, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, στον Κάθετο Διάδρομο μπορούν να συμμετάσχουν και μη κοινοτικοί Διαχειριστές. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 στη Βουδαπέστη, είχε προηγηθεί η υπογραφή της κοινής δήλωσης (Joint Statement) των τεσσάρων Διαχειριστών και της κοινοπραξίας ICGB AD, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (CESEC), υπό την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλήρης ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου θα δώσει σε όλη την περιοχή την ευκαιρία να επωφεληθεί σημαντικά από τις δυνατότητες διαφοροποιημένων εισαγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα και οι οποίες μάλιστα σύντομα θα αυξηθούν περαιτέρω, με την αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και το αέριο της Κασπίας που θα μεταφέρει ο υπό κατασκευή αγωγός TAP.

Από ελληνικής πλευράς, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κ. Σωτήριος Νίκας, ο οποίος σχολίασε: «Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας βήμα που εξυπηρετεί ταυτόχρονα την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εταιρικούς στόχους του ΔΕΣΦΑ: την ενεργοποίηση ενός Κάθετου Διαδρόμου διακίνησης φυσικού αερίου από την Ελλάδα έως την Ουκρανία και αντιστρόφως, εξέλιξη που θα συντελέσει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου και παράγοντα ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider