Παναγιωτάκης: Κανονικά προχωρά η πώληση μονάδων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παναγιωτάκης: Κανονικά προχωρά η πώληση μονάδων

«Η προετοιμασία για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ έστω κι αν αυτό δεν είναι προϊόν επιχειρηματικού σχεδιασμού προχωρεί απολύτως εντός των προθεσμιών», ανέφερε ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist.

O κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η ζημιά στο Αμύνταιο, δεν πρόκειται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, ούτε να αλλάξει τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ . «Η Επιχείρηση θα εκπλήξει και πάλι. Όσοι προσβλέπουν σε αποτυχία του market test, εξαιτίας των όρων που περιορίζουν το διαγωνισμό, τους συμβουλεύω να αναθεωρήσουν τη στάση τους αν δεν θέλουν να μείνουν εκτός νυμφώνος», σημείωσε σχετικά.

Στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ είναι όπως ανέφερε να πορευθεί «Μικρότερη – αλλά πάντα μεγάλη και πρωταγωνιστής – στην εγχώρια αγορά ως εταιρεία ηλεκτρισμού, αλλά μεγαλύτερη ως εταιρεία με διαφοροποίηση και επέκταση σε άλλες αγορές».

«Ιδανικές οι συνθήκες για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας»

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι αυτές προκαλούν ζημιά στην εταιρεία. Τόνισε ωστόσο ότι τα ΝΟΜΕ εφαρμόζονται κανονικά. «Αλλά και τα ΝΟΜΕ εφαρμόζονται κανονικά. Μάλιστα η νέα Reserve Price αναμένεται 30-35% μικρότερη από την οριακή – χονδρική τιμή και οι προσφερόμενες ποσότητες θα είναι μεγαλύτερες. Οι συνθήκες για την επιτάχυνση του ανοίγματος της λιανικής αγοράς από την άποψη του περιθωρίου κέρδους των ιδιωτών , ιδανικές. Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Πάντως η ΔΕΗ συνεχίζει να εργάζεται και σύντομα θα έχει έτοιμο το προς διάθεση χαρτοφυλάκιο πελατών με το οποίο πιστεύουμε ότι η αγορά θα ανοίξει με μεγαλύτερους ρυθμούς και μάλιστα με σωστότερο τρόπο. Όσο για τα ΝΟΜΕ ελπίζουμε να της αναγνωρίζεται το δικαίωμα της διαμαρτυρίας για τη ζημιά που υφίσταται», σημείωσε σχετικά.

Νέες δραστηριότητες, ΑΠΕ και φυσικό αέριο

Αναφερόμενος στις νέες δραστηριότητες της επιχείρησης τόνισε ότι «στηριζόμενοι στα πλούσια ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό μας.

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξουμε επιχειρηματική δραστηριότητα κατ΄ αρχάς σε πεδία σχετικά με το σημερινό πυρήνα της δραστηριότητάς μας. Τη μελέτη, οργάνωση και διεκπεραίωση μεγάλων διαστάσεων projects παραγωγής. Τη λειτουργία και εν γένει εκμετάλλευση συμβατικών μονάδων παραγωγής όλων των καυσίμων. Και μάλιστα να αναπτύξουμε αυτές τις δραστηριότητες και εκτός συνόρων. Δεν θα αργήσουν οι πρώτες ανακοινώσεις γι αυτό. Σκοπεύουμε και εργαζόμαστε, με τις κατάλληλες επιχειρηματικές συνεργασίες να γίνουμε leader και σ΄αυτή την αγορά, μετατρέποντας την εταιρεία μας σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών.

Και βέβαια δεν θα παραλείψω να επαναλάβω τη δυναμική στροφή μας στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεπερνώντας τις απαράδεκτες καθυστερήσεις του παρελθόντος, με βάση συγκεκριμένο business plan της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο οποίο σημαντική θέση έχει η αξιοποίηση – επί τέλους – της γεωθερμίας. Η ΔΕΗ η οποία είναι από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν με τις ΑΠΕ δεν επιτρέπεται να μην είναι ηγέτης στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ΑΠΕ στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό αφορά τόσο την ηπειρωτική χώρα, όπου εκτός των άλλων επιδιώκουμε την υλοποίηση του μεγάλου Φ/Β Σταθμού των 200 MW στην Πτολεμαΐδα όσο και στη νησιωτική χώρα σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση».

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στην ενασχόληση της ΔΕΗ με το φυσικό αέριο για άμεση χρήση, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και άλλους, σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και της νησιωτικής πράγμα, που μπορεί να αποφέρει μείωση του κόστους και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος υποκαθιστώντας το πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider