Αεριοκίνηση: 9 εκατ. ευρώ για νέα σημεία ανεφοδιασμού φυσικού αερίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αεριοκίνηση: 9 εκατ. ευρώ για νέα σημεία ανεφοδιασμού φυσικού αερίου

Με εννέα εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν νέες υποδομές για την επέκταση των σημείων ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης (CNG) στην Ελλάδα καθώς εγκρίθηκε η ένταξη του σχετικού έργου στον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connection Europe Facility - CEF).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται συνολικά σε 9.088.300 ευρώ, εκ των οποίων το 50%, θα καλυφθεί από τα κονδύλια της ΕΕ και το υπόλοιπο 50% από ιδίους πόρους.

Την πρόταση είχαν υποβάλλει η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με τις εταιρείες ONE TEAM, OPTILOG και LEVER.

Όπως προβλέπει το project η ΔΕΠΑ θα δημιουργήσει 13 νέα σημεία τροφοδοσίας CNG σε 10 υπάρχοντα πρατήρια υγρών καυσίμων με επέκταση της ισχύουσας άδειας λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, τα 10 πρατήρια στα οποία θα δημιουργηθούν τα σημεία ανεφοδιασμού φυσικού αερίου βρίσκονται στο οδικό ύψος της Λάρισας, Θήβας, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Κοζάνης, Κιάτου, Ιωαννίνων, Ξάνθης και Σερρών.

Το έργο εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων υποδομής. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του CEF, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει την χρηματοδότηση τριάντα ενός έργων συνολικού προϋπολογισμού 890 εκατ. ευρώ Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα παραπάνω προστίθενται επιπλέον 7 έργα συνολικού προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ από τα οποία, περισσότερα από 58 εκατ. ευρώ είναι κοινοτική χρηματοδότηση. Πρόκειται για νέα κονδύλια, επιπρόσθετα εκείνων του ΕΣΠΑ, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση νέων έργων σε κρίσιμους τομείς για την οικονομία.

Το υπάρχον δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου

Με σταθερά βήματα επεκτείνεται το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα με τελευταίο «σταθμό» ανεφοδιασμού το πρατήριο στα Ιωάννινα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Το πρατήριο θα εξυπηρετεί οχήματα επαγγελματικής και οδικής χρήσης και ο νέος σταθμός θα προσφέρει τεχνογνωσία και θα αξιοποιήσει επιχειρησιακές συνέργειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προμήθεια με φυσικό αέριο σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες της ευρύτερης περιοχής.

Το νέο πρατήριο εντάσσεται στα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΠΑ για το άνοιγμα της αγοράς της αεριοκίνησης. Ήδη πρατήρια φυσικού αερίου λειτουργούν σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λαμία, ο Βόλο ς και η Λάρισα ενώ στην Αθήνα δρομολογείται η ίδρυση νέων πρατηρίων στο Κορωπί, στην Ηλιούπολη, στον Ασπρόπυργο, στον Άλιμο και στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, τα σημεία ανεφοδιασμού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας). Παράλληλα, ένα νέο πρατήριο βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, και στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ - Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.) .

Αυξάνεται η ζήτηση για φυσικό αέριο κίνησης στην Ελλάδα

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η ζήτηση για το φυσικό αέριο κίνησης στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις να έχουν διπλασιαστεί το 2016 σε σχέση με το 2015 και να φθάνουν τα 1.361.000 κιλά, έναντι 640.000 το 2015, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 210%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ωριμάζει στη συνείδηση των καταναλωτών το όφελος από τη χρήση του φυσικού αερίου κίνησης, με αποτέλεσμα και αντίστοιχη προσαρμογή της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τη Navigant Research μέχρι το 2026 αναμένεται να έχουν κατασκευαστείς 40.000 σταθμοί ανεφοδιασμού φυσικού αέριου διεθνώς ενώ σήμερα στην Ευρώπη τα πρατήρια CNG έχουν ξεπεράσει τα 4.500 για να καλύψουν την ζήτηση των 2.000.000 οχημάτων φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων.

Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός οργανισμός NGVA, στην Ιταλία υπάρχουν 1046 σταθμοί ανεφοδιασμού, η Γαλλία επεκτείνει τις υποδομές της καθώς με βάσει τις τάσεις στην εσωτερική αγορά, μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχει ιδρύσει άλλα 250 πρατήρια CNG και LNG για να καλύψει τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider