Οι προκλήσεις για το «νέο» ΑΔΜΗΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προκλήσεις για το «νέο» ΑΔΜΗΕ

Ένα δύσκολο έργο καλείται να φέρει εις πέρας ο ΑΔΜΗΕ ύστερα από την τυπική ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του από τη ΔΕΗ. Τα μεγάλα «στοιχήματα» παραμένουν η διασύνδεση των νησιών η οποία θα επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά ενέργειας αλλά και η μετάβαση στο target model, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για μια ενοποιημένη ενεργειακή αγορά.

Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ που έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη σημείωσε ότι με τη διασύνδεση της νησιωτικής χώρας θα μειωθούν οι χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές ενώ αναφέρθηκε σε ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής με ενίσχυση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα (και το λιγνίτη να παραμένει σε συμβατά επίπεδα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως σημείωσε).

Η μετάβαση στο target model, όπως είπε ο υπουργός, αποτελεί προϋπόθεση για την ενοποιημένη ενεργειακή αγορά, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις. Εκτός από τις υφιστάμενες διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη FYROM, την Τουρκία και την Αλβανία, υπάρχουν σχέδια και για νέες, ευρύτερες, διασυνδέσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών

Η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) και οι διασυνδέσεις τους με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τη χώρα, με τις αρχές (ΡΑΕ κλπ) να αναζητούν τρόπους για την ασφαλή μεταφορά ενέργειας και την οικονομική ηλεκτροδότησή τους.

Ως βασικά εμπόδια για τη διασύνδεση προβάλουν τεχνικές και τεχνολογικές δυσκολίες αλλά και η έλλειψη πόρων από την πλευρά των αρμόδιων φορέων.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) αποτελείται από 32 αυτόνομα συστήματα, κάποια εκ των οποίων αποτελούνται από συμπλέγματα νησιών, και η διαχείριση γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, που λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, μαζούτ ή και ντίζελ, αλλά και από σταθμούς ΑΠΕ.

Η αιχμή ζήτησης σε kW των 32 αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας ποικίλει, καθώς, πέραν των δυο «μεγάλων» αυτόνομων συστημάτων (Κρήτη, Ρόδος) που έχουν αιχμή ζήτησης άνω των 100 kW, υπάρχουν ακόμα 19 «μικρά» αυτόνομα συστήματα έχουν αιχμή ζήτησης έως 10 kW και 11 «μέσου μεγέθους» αυτόνομα συστήματα, με αιχμή ζήτησης από 10 έως 100 kW.

Όπως προβλέπει και η μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2017-2027 η επάρκεια του συστήµατος ηλεκτροπαραγωγής κατά την επόµενη δεκαετία θα εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη συµβολή των διασυνδέσεων.

Τις προσκλήσεις για τις δημοπρασίες διακοψιμότητας δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ

Τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στη Δημοπρασία για την παροχή Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου Τύπου ΥΔΦ1 και ΥΔΦ2 κατά το χρονικό διάστημα 01/07/2017 έως και 30/09/2017 δημοσίευσε την Τετάρτη ο ΑΔΜΗΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ θα διενεργήσει την Δημοπρασία την 27/06/2017, από τις 08:00 έως 11:00 για τον τύπο ΥΔΦ1 και από 12:00 έως 15:00 για τον τύπο ΥΔΦ2, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στην αντίστοιχη πρόσκληση.

Η Συνολική Διακοπτόμενη Ισχύς για τον τύπο υπηρεσίας ΥΔΦ1 κατά το χρονικό διάστημα 01/07/2017 έως και 30/09/2017 ανέρχεται σε 750 MW και η Συνολικά Διακοπτόμενη Ισχύς για τον τύπο υπηρεσίας ΥΔΦ2 κατά το χρονικό διάστημα 01/07/2017 έως και 30/09/2017 ανέρχεται σε 900 MW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider