Άμεσα αναμένεται η προκήρυξη για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άμεσα αναμένεται η προκήρυξη για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Άμεσα αναμένεται η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η πώληση του ΔΕΣΦΑ εκκρεμεί από το 2013 και αποτελεί προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, Σωτήρη Νίκα, η τιμή πώλησης αναμένεται να υπερβεί εκείνη που προσφέρθηκε στην προηγούμενη φάση. «Περιμένουμε η τιμή να υπερβεί την τιμή που προσφέρθηκε στην προηγούμενη φάση. Αναμένουμε η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης να έχει σημαντικά οφέλη για την εταιρεία. Περιμένουμε να δούμε μια μεγαλύτερη συνεισφορά και να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση του ΔΕΣΦΑ και υποστηρίζοντας τη λειτουργία της εταιρείας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι υποψήφιοι «μνηστήρες»

Η αγορά ήδη έχει προετοιμαστεί δεδομένου ότι η πώληση του 66% του ΔΕΦΑ θεωρείται μια επένδυση «αναμενόμενη». Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από πολλούς Ευρωπαίους Διαχειριστές, οι οποίοι άλλωστε ευνοούνται και από την τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε πρόσφατα και αναφέρει ότι δικαίωμα συμμετοχής στο νέο διαγωνισμό θα έχουν μόνο πιστοποιημένοι διαχειριστές που είναι μέλη του ENTSO-G (ή νομικά πρόσωπα που ελέγχονται αποκλειστικά από αυτούς) ή κοινοπραξίες, στις οποίες τουλάχιστον ένα εκ των μελών που ασκεί τον έλεγχο οφείλει να πληροί το προαναφερθέν κριτήριο.

Όπως ορίζει και η συμφωνία με τους δανειστές, οι όροι του διαγωνισμού θα πρέπει να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τους υποψήφιους αγοραστές.

Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά στο μερίδιο του δημοσίου και το 35% στο μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσει στο Δημόσιο το 34%.

Ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ έχουν εκφράσει οκτώ ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων, όπως η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam, η ολλανδική Gasunie, η ισπανική Enagas, η ρουμανική Transgaz, η γαλλική GRTgas, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια όπως τα SFPI και Marguerite.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider