Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνει η ΔΕΠΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνει η ΔΕΠΑ

Στην απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα η ΔΕΠΑ, η επιχείρηση που εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να διευρύνει της δραστηριότητές της και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η επιχείρηση αναμένεται να ανακοινώσει συνέργεια με έναν από τους 14 εναλλακτικούς παρόχους ακολουθώντας τις τάσεις που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και της επιβεβλημένης πλέον πολιτικής για διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων από τον κλάδο της ενέργειας.

Το περασμένο φθινόπωρο η ΔΕΠΑ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ με κύριο στόχο την τροφοδοσία περιοχών της δυτικής και της νησιωτικής Ελλάδας που δεν διαθέτουν δίκτυα, αλλά και μεμονωμένων καταναλωτών σε απόσταση από υφιστάμενα δίκτυα. Η τροφοδοσία αυτών των περιοχών/καταναλωτών θα πραγματοποιείται σε μορφή υγροποιημένου ή/και συμπιεσμένου φυσικού αερίου και ουσιαστικά θα αφορά στη λιανική πώληση φυσικού αερίου σε νησιά όπως είναι η Ρόδος, η Κρήτη, η Σάμος και η Λέσβος καθώς και ηπειρωτικά σημεία της Δυτικής Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη καθώς τα όρια δραστηριότητας των επιχειρήσεων από τον κλάδο της ενέργειας θα αρχίσουν να ταυτίζονται σε ορισμένα σημεία εν μέσω των ανακατατάξεων που επιφέρει η απελευθέρωση της αγοράς. Ενδεικτική είναι και η τάση που καταγράφεται και στην αγορά του ηλεκτρισμού όπου ιδιώτες πάροχοι όπως είναι οι «Εlpedison», «Ηρων» και «Protergia», αναμένεται να ακολουθήσουν την «αντίστροφη πορεία» και να εισέλθουν στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Ενεργό ρόλο στους υδρογονάνθρακες αναζητά η ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ αναμένεται να ζητήσει πιστοποίηση για έρευνα υδρογονανθράκων καθώς αναζητά να διευρύνει τις δραστηριότητές της στα ενεργειακά. Η κίνηση αυτή είναι αναμενόμενη καθώς η έρευνα υδρογονανθράκων αφορά και στο φυσικό αέριο το οποίο είναι και το βασικό αντικείμενο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, η ΔΕΠΑ αναζητά επενδυτές τόσο για τον κάδο του φυσικού αερίου όσο και για την ευρύτερη δραστηριότητα της επιχείρησης στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας αλλά και της ανάπτυξης υποδομών LNG. Ήδη η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε έργα διεθνούς ενδνιαφέροντος όπως είναι ο αγωγός EastMed και ο IGB, του οποίου η κατασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά στο τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider