Στην Κύπρο ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Κύπρο ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα

Ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα της Ευρώπης θα βρίσκεται πλέον στην Κύπρο, το οποίο έχει λάβει χορηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (περί τα 60 εκατ. ευρώ) προκειμένου να ανεγείρει συγκεντρωτικό ηλιακό σύστημα (CSP) στην περιοχή της Άλασσας της Λεμεσσού . To project εντάσσεται στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος καινοτομιών NER300 και θα έχει παραγωγική δυνατότητα 50 MW και το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 175 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που στηρίζει το έργο είναι η Alfa Mediterranean Enterprises Ltd της Κύπρου μαζί με αξιόλογους συνεργάτες από την Αυστραλία και την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Dr. Βενιζέλο Ευθυμίου, πρόεδρο της Ερευνητικής Μονάδας Αειφόρου Ενέργειας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου ο ήλιος (ο οποίος κατά το 95% του έτους λούζει την Κύπρο) και η τεχνολογία του έργου EOS SOLAR μπορούν να δώσουν στη χώρα ενεργειακή επάρκεια και συνέχισε, «Άλλες χώρες έχουν άλλους πόρους: τον αέρα, το νερό. Εμείς όμως έχουμε τον ήλιο. Απόψε θα δούμε πώς τον αξιοποιούμε», σημείωσε.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου στην Άλασσα, στην απλή του διάταξη είναι μια σύνθεση από πυργίσκους των 24 μέτρων ύψος και κάθε αυτόνομο σύστημα το συνθέτουν 3 βασικά υποσυστήματα:

• Ο ηλιακός θερμικός δέκτης (STR

•110 ηλιοστάτες που θα μαζεύουν την ηλιακή ακτινοβολία και θα την κατευθύνουν προς τον STR

• Συνηθισμένη ατμομηχανή που θα μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια τον θερμό ατμό που παράγεται μέσα στο STR.

Το έργο έτυχε ενδελεχούς αξιολόγησης από δύο ανεξάρτητους έγκυρους οίκους / φορείς: την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μετά από θετική αξιολόγηση ενέκριναν την χρηματοδότηση του έργου με 60,2 εκ. ευρώ και τη Γερμανική FICHTNER GmbH & Co. KG η οποία μετά από ανάθεση διεξήγαγε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της μελέτης.

«Το έργο μας φέρνει σπουδαία νέα για την Κύπρο αλλά και για την μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Νιώθω περήφανος που τόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία, το δημόσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα συγκέντρωσαν τους απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο», ανέφερε κατά την παρουσίαση του έργου ο Πρόεδρος της βουλής και Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης.

Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματική Δράσης Miguel Arias Cañete, ο οποίος σημείωσε ότι το EOS Green Energy Project θα προσδώσει στην Κύπρο καινοτόμα και συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια προσφέροντας έτσι μια ανανεώσιμη και οικονομική πηγή ενέργειας στην χώρα βοηθώντας στην αποανθρακοποίηση της βιομηχανίας ενέργειας όπως και δημιουργώντας ένα σημαντικό αριθμό πράσινων θέσεων εργασίας». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλά άλλα νησιά αποδεικνύοντας πως η τεχνολογική επανάσταση μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider