«Καλό βαθμό» παίρνει η Ελλάδα στην αιολική ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καλό βαθμό» παίρνει η Ελλάδα στην αιολική ενέργεια

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και συγκεκριμένα λίγο πιο πάνω από τη μέση παραγωγή ενέργειας από αιολικά το 2016 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat.

Το υψηλότερο ποσοστό αιολικής παραγωγής έναντι του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής είχε πέρυσι η Δανία με 43%. Ακολούθησαν οι Λιθουανία (27%), Ιρλανδία (21%), Πορτογαλία (20%), Ισπανία (18%) και Βρετανία (14%). Η Ελλάδα ήταν λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10%.

Πάντως ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης σημειώθηκε με διαφορά στη Λιθουανία και τη Δανία .

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο η αιολική ενέργεια είναι η τέταρτη πηγή ηλεκτρισμού μετά τη συμβατική θερμική ενέργεια(49%), την πυρηνική ενέργεια (26%) και την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά (43%).

Η συμβολή των αιολικών αυξήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη σε σύγκριση με το 2005. Από τις 3,1 εκατ. γιγαβατώρες ηλεκτρισμού που παρήχθησαν στην Ε.Ε. το 2016, το 10% προήλθε από τα αιολικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurostat. Πρόκειται για ποσότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από το 2005 και με τον τρόπο αυτό τα αιολικά έγιναν η τέταρτη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά τα ορυκτά καύσιμα (49%), την πυρηνική ενέργεια (26%) και τα υδροηλεκτρικά (12%).

Η μετάβαση σε μια εποχή χαμηλού άνθρακα με χρήση ΑΠΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο σύμφωνα με έκθεση της πετρελαϊκής BP. Όπως σημειώνει ο Μπομπ Ντάντλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου BP «οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Οι μακροπρόθεσμες τάσεις αλλάζουν τα πρότυπα της ζήτησης και του μείγματος της προσφοράς καθώς ο κόσμος εργάζεται για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της παροχής της απαιτούμενης ενέργειας, ενώ παράλληλα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider