Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην αιολική ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην αιολική ενέργεια

Μια πρωτιά σημείωσε η Ελλάδα χθες, Δευτέρα, η οποία ήρθε πρώτη σε αιολική παραγωγή πανευρωπαϊκά καθώς με 23 γιγαβατώρες κάλυψε το 20% της ζήτησης για ηλεκτρισμό. H αιτία αυτής της πρωτιάς ήταν ότι φύσηξε περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργώντας ευνοϊκές συγκριτικά συνθήκες στη χώρα. Αν και αυτή η θετική εξέλιξη μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω στο θέμα της αιολικής ενέργειας, ευχή των φορέων του κλάδου είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και της αιολικής ενέργειας. «Να τα εκατοστήσουμε», σημειώνει ο Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης μιλώντας στο insider.gr, ο οποίος αναφέρει ότι η χρήση των ΑΠΕ μπορεί να καλύψει 100% τις ανάγκες για ηλεκτρισμό και να επιτευχθεί ο στόχος για μια οικονομία «μηδενικού άνθρακα».

Όπως προέβλεπαν παλαιότερες εκτιμήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι ενδεικτικές για το ύψος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό, για την επίτευξη του στόχου για το 2020 οι ενεργειακές επενδύσεις που έπρεπε να γίνουν στην Ελλάδα σε ΑΠΕ για τη δεκαετία 2010-2020 έπρεπε να φθάσουν τα 16,5 δις. ευρώ και να έχουν εγκατασταθεί αιολικά (χερασαία και θαλάσσια) 7.500 ΜW. H Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στις επενδύσεις στα αιολικά. Το 2016 καθώς εγκαταστάθηκε αιολικής ισχύς 238,55 MW ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τσιπουρίδης «στην Τουρκία εγκαταστάθηκε ισχύς 1.387 MW με την τουρκική κυβέρνηση να έχει ακόμη και ειδικό σύμβουλο για τις ΑΠΕ», όπως σημειώνει.

Πρώτη η Ελλάδα την Δευτέρα στα αιολικά

Το 4,8% της ευρωπαϊκής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κάλυψαν χθες, Δευτέρα, τα αιολικά, σύμφωνα με το σύνδεσμο WindEurope.

Αυτό που ξεχωρίζει, πάντως, ήταν ότι η χώρα μας ήταν χθες η πρώτη σε αιολική παραγωγή πανευρωπαϊκά καθώς με 23 γιγαβατώρες κάλυψε το 20% της ζήτησης για ηλεκτρισμό. Ακολούθησαν η Δανία με 15 γιγαβατώρες και 17%, η Λιθουανία με 4 γιγαβατώρες και 13% και η Ισπανία με 63 γιγαβατώρες και 9%.

Σημειώνεται ότι το 2016, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση μετά το ρεκόρ του 2011, οπότε εγκαταστάθηκαν 313 MW, καταγράφηκε το 2016, καθώς εγκαταστάθηκε αιολικής ισχύς 238,55 MW. Το σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά τα τέλη 2016 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 2374,3 MW, αυξημένη κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι.

Περιστέρης: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεπερνά τα 10.000 MW το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο

Ξεπερνά τα 10.000 MW το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο και υπεράκτιο), επεσήμανε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης χαρακτηρίζοντας το ως «τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε».

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας, έχει όμως το δυναμικό των νησιών και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις επεσήμανε ότι όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η εκλογή Τραμπ θα ανέτρεπε τον ρου της ιστορίας δοκίμασαν ένα σοκ όταν είδαν παγκόσμιους κολοσσούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ακόμα και το κάρβουνο, να προτρέπουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει την συμφωνία των Παρισίων. Σε πολλούς τομείς, πρόσθεσε, οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους ενώ με την άρση των επιδοτήσεων που μειώνουν το κόστος των συμβατικών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμη ταχύτερα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά

Υπάρχει ακόμη δρόμος…

Φορείς από τον κλάδο των αιολικών καταγγέλλουν ότι το «χειμερινό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο περιλαμβάνει σειρά νομοθετικών προτάσεων για την μετάβαση στη λεγόμενη καθαρή ενέργεια περιέχει και σημαντικές αρνητικές ρυθμίσεις που διαφοροποιούνται σημαντικά από τις ισχύουσες, και εκφράζουν το φόβο ότι θα οδηγήσουν σε αντίθετο αποτέλεσμα. Όπως σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), υπάρχει πρόταση ακύρωσης των δεσμευτικών κλιματικών στόχων ανά χώρα ενώ διαπιστώνεται σαφής δυσμενέστερη αντιμετώπιση των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ακόμη, όπως σημειώνει ο φορέας «συνεχίζεται η επιδότηση, των ήδη επιδοτούμενων ορυκτών καυσίμων μέσω της διάδοσης των μηχανισμών αποζημίωσης ισχύος (capacity mechanisms) και την αποφυγή ορίων εκπομπών CO2 σε νέους σταθμούς.Πρέπει να τονιστεί εμφατικά ότι η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας είχε σχεδιαστεί αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη στοχαστικής παραγωγής με μηδενικό μεταβλητό κόστος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αντί η αγορά να προσαρμοστεί στις νέες πηγές που τόσο έχει ανάγκη η ανθρωπότητα, με την πρόταση νέου κανονισμού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καταργείται η κατά προτεραιότητα πρόσβαση για τους νέους σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικά στην Ελλάδα:

Σε καμία περίπτωση μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που είναι μεταβλητή με υψηλή αβεβαιότητα στην πρόβλεψη του δυναμικού της δεν μπορεί να συμμετέχει με ίσους όρους σε μια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας η οποία έχει σχεδιαστεί με δεδομένα των συμβατικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Πριν αλλάξει το καθεστώς κατανομής και λειτουργίας ενός σταθμού παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, θα πρέπει να υπάρχουν:

1. Ενδοημερήσια αγορά και αγορά εξισορρόπησης που θα λειτουργούν πλήρως και με ικανή ρευστότητα

2. Διαφάνεια στην λειτουργία της αγοράς και να έχουν αρθεί όλες οι στρεβλώσεις ώστε ο ανταγωνισμός να είναι υγιής

3. Αναβαθμίσεις στις υποδομές και στα δίκτυα ώστε η συμμετοχή των παραγωγών να είναι ισόνομη χωρίς να υφίσταται κίνδυνος ασφάλειας των δικτύων

4. Εξορθολογισμός του καθεστώτος υποχρεωτικής ένταξης των συμβατικών σταθμών το οποίο επηρεάζει σημαντικά τυχόν απαιτήσεις περικοπών παραγωγής ενέργειας

5. Αποφυγή περικοπής σταθμού παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας εισάγοντας θεσμικό πλαίσιο για έξυπνα δίκτυα και αποθήκευση. Το δυναμικό της χώρας μας είναι σημαντικό και δεν είναι λογικό να χάνεται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider