Το 2018 ξεκινούν νέες έρευνες για πετρέλαια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2018 ξεκινούν νέες έρευνες για πετρέλαια

Τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να ανοίξουν προς εξερεύνηση νέες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς. «Τον επόμενο χρόνο και ίσως νωρίτερα θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε ότι ανοίγουμε την πόρτα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για onshore τοποθεσίες», ανέφερε.

Τα Γρεβενά θα είναι μια από τις πρώτες περιοχές που θα εξερευνηθούν καθώς από εκεί κοντά θα περάσει ο Διαδριατικός Αγωγός ΤΑP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω της βόρειας Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να βρει νέα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου με αφορμή τα νέα μεγάλα κοιτάσματα στο Ισραήλ και την Κύπρο ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραχωρήθηκαν περιοχές στα ΕΛΠΕ και την Energean για νέες έρευνες, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο όμιλος Energean αποτελεί τον μοναδικό offshore παραγωγό πετρελαίου στη Βόρεια Ελλάδα με μέση παραγωγή 3.500 βαρέλια την ημέρα πέρυσι.

Ο κ. Μπασσιάς ανέφερε ότι αναμένει οι πρώτες νέες γεωτρήσεις να ξεκινήσουν σε δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα πιο σταθερό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου θα αυξήσουν τις προοπτικές για τα οικόπεδα 17 και 20 στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη η παραχώρηση των οποίων είχε ατυχή κατάληξη το 2014.

Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για το επενδυτικό ενδιαφέρον. «Έχουμε δει όλες τις μεγάλες εταιρείες, και αυτές μεσαίου μεγέθους επίσης. Είναι αδιανόητα να μην έχουμε το επόμενο διάστημα εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις τοποθεσίες που δεν παραχωρήθηκαν με κάποια μορφή leasing το 2014», σημείωσε ο κ. Μπασιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider