Έρχονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξοικονόμηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξοικονόμηση

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια θα είναι διαθέσιμα στα ευρωπαϊκά κράτη μέσα στο 2018, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Πρόκειται για το Smart Finance for Smart Buildings το οποίο μέσω μόχλευσης θα μπορέσει να δώσει –μέσω μόχλευσης-10 δις. ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις κατοικίες στα ευρωπαϊκά κράτη. Οι πόροι προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο διαθέτει συνολικά 315 δις. ευρώ εκ των οποίων το 23% κατευθύνεται στον τομέα της Ενέργειας και τα Ευρωπαϊκά και Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία (17 δις. ευρώ για την ενεργειακή απόδοση για το διάστημα 2014-2020).

Το πρόγραμμα όπως έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει μια ευέλικτη πλατφόρμα και προβλέπει μείωση του ρίσκου των επενδυτών μέσω πληροφοριών (de-risking), τεχνική βοήθεια (και «one stop-shops) και υποστήριξη ενεργειακών έργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναζητούνται πιλοτικές εφαρμογές στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα Smart Finance for Smart Buildings θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποια κτίρια στην Ελλάδα και ήδη διερευνά τέτοιες δυνατότητες προς πάσα κατεύθυνση δίνοντας βέβαια προτεραιότητα σε αρμόδιους φορείς όπως είναι το ΚΑΠΕ κλπ για την πιλοτική εφαρμογή.

Σκοπός του προγράμματος είναι να υποβοηθήσει την ανάπτυξη των επενδύσεων στην ενέργεια οι οποίες αποθαρρύνονται λόγω των μεγάλων περιόδων αποπληρωμής, την πολυπλοκότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων, την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων επίδοσης ενώ στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο για τις ευκαιρίες της αγοράς για τους επενδυτές και τους χρηματοδότες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί κάτι αντίστοιχο με το γνωστό «ELENA – Ευρωπαϊκή βοήθεια για τοπικά ενεργειακά προγράμματα», το οποίο είναι ένας μηχανισμός που παρέχει επιδοτήσεις για τεχνική βοήθεια. Το ευρύ φάσμα επιλέξιμων μέτρων για την εν λόγω οικονομική υποστήριξη περιλαμβάνει: μελέτες σκοπιμότητας και αγοράς, διάρθρωση επενδυτικών προγραμμάτων, επιχειρησιακά σχέδια, ενεργειακούς ελέγχους, προετοιμασία διαδικασιών πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών και συμβατικών διακανονισμών και ανάθεση της διαχείρισης των επενδυτικών προγραμμάτων σε νεοπροσληφθέν προσωπικό. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα διασκορπισμένα τοπικά σχέδια σε συστηματικές επενδύσεις και να αποκτήσουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο μηχανισμός ELENA είχε λάβει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια – Ευρώπη με έναν ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider