Προσπάθειες εξορθολογισμού των χρεώσεων για το ρεύμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθειες εξορθολογισμού των χρεώσεων για το ρεύμα

Στις ενέργειες που θα προχωρήσει το υπουργείο με σκοπό τον εξορθολογισμό των χρεώσεων για το ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των ΥΚΩ και των ΚΟΤ αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στον ΑΝΤ1. Οι διευκρινίσεις δίνονται από τον κ. Σταθάκη λίγες ημέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ΥΚΩ οι οποίες οφείλονταν στον «βαρύ χειμώνα» όπως ανέφερε.

Συγκεκριμένα, ο κ.Σταθάκης, αναφερόμενος στις χρεώσεις ΥΚΩ σημείωσε ότι: «οι χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) όπως ξέρετε καλύπτουν δύο πράγματα. Το ένα είναι το κοινωνικό τιμολόγιο που είναι 70 εκ. ευρώ το χρόνο, και το δεύτερο είναι το πρόσθετο κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά, που είναι τα υπόλοιπα 630 εκ., με πρωταθλητή την Κρήτη από την οποία προέρχομαι που το κόστος φτάνει στα 380εκ. Άρα ουσιαστικά, οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν επειδή τα νησιά παράγουν ρεύμα με πετρέλαιο και μαζούτ και όσο πιο μεγάλο είναι το νησί, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιβάρυνση. Η πρωθυπουργική εξαγγελία εδράζεται σε δύο απλά δεδομένα.

Στο σχεδιασμό μας για τη διασύνδεση των Κυκλάδων που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και το μεγάλο έργο διασύνδεσης της Κρήτης. Η διασύνδεση της Κρήτης είναι αυτή που θα μειώσει ραγδαία την επιβάρυνση των ΥΚΩ. Η διασύνδεση της Κρήτης είναι διπλή και περιλαμβάνει μία διασύνδεση με την Πελοπόννησο, που προχωράει πολύ γρήγορα και μία άλλη διασύνδεση με την Αττική».

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην τιμολόγηση ΚΟΤ σημειώνοντας ότι: «υπάρχουν δύο ξεχωριστά θέματα. Το ένα, είναι το θέμα της απένταξης των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, όταν ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης που έχει τεθεί. Αυτό θα διορθωθεί με Υπουργική Απόφαση ώστε να καλύψει την κατά τι αύξηση της κατανάλωσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Υπουργική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο χειμώνα και δεν μπορεί να ισχύσει αναδρομικά. Το δεύτερο ζήτημα, είναι το ζήτημα της προοδευτικής τιμολόγησης του ρεύματος. Σε περίπτωση που καταναλώνετε έως 1500 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι χαμηλή για όλα τα νοικοκυριά, όχι μόνο για το κοινωνικό τιμολόγιο. Όταν ξεπεραστεί το όριο των 1500 με 2000 κιλοβατώρων, η τιμολόγηση λειτουργεί σαν σκάλα. Η τιμή ανεβαίνει απότομα και συμπαρασύρει όλες τις προηγούμενες χρεώσεις. Μέχρι το 2020, θα αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης του ρεύματος, ώστε να γίνει πιο ομαλός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.