Με άλλο «μάτι» οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με άλλο «μάτι» οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Με άλλο «μάτι» τείνουν να δουν οι αρμόδιες αρχές το θέμα των ελληνικών υδρογονανθράκων δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει από το τέλμα στο οποίο είχε πέσει το θέμα της αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου. Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για έρευνες στα χερσαία οικόπεδα της Άρτας-Πρέβεζας, ΒΔ Πελοποννήσου και Αιτολωακαρνανίας από τα ΕΛΠΕ και την Εnergean αντίστοιχα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει η υπογραφή και άλλων συμβάσεων ενώ τόνισε ότι «επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας με βασικής προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος». Παράλληλα σημείωσε ότι διεξάγεται κύκλος συζητήσεων με πολλές πετρελαϊκές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας για την αξιοποίηση και άλλων περιοχών εκτός του Ιονίου.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει σύντομα η υπογραφή Συμβάσεων Μίσθωσης και για τις θαλάσσιες περιοχές. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ιονίου και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της. Πιο συγκεκριμένα, ο φάκελος της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ.- Total- Edison για το μπλοκ 2 βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωσης και ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών η ΕΛ.ΠΕ.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή ξένων εταιριών στον τομέα αυτό, όπως, η Total, η Edison και η Repsol, καθώς έτσι «πιστοποιείται το διεθνές ενδιαφέρον για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα και ταυτόχρονα δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». Το υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσούς για την έρευνα και αξιοποίηση και νέων περιοχών πλην του Ιονίου. Μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων, έργο που θα αναλάβει η ΕΔΕΥ, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες

Το υπουργείο προωθεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες οι οποίες όμως δεν θα είναι μεγάλης έκτασης. «Δεν πρόκειται για ριζικές αλλαγές», ανέφερε σχετικά ο υπουργός σημειώνοντας ότι υπολείπεται να «διευκρινιστούν οι περιοχές που παραμένουν αδιευκρίνιστες. Μελετώνται χώρες που είναι ένα βήμα πιο μπροστά για να ενσωματώσουμε στοιχεία».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, το υπουργείο προχωρά στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής συμβάσεων. Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου συγκαταλέγονται, η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ Α.Ε., καθώς και η συμπλήρωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.