Νέα προσπάθεια από τον ΟΠΕΚ για ώθηση στο πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα προσπάθεια από τον ΟΠΕΚ για ώθηση στο πετρέλαιο

Στην επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου βασίζεται ο ΟΠΕΚ προκειμένου να δώσει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου και να επέλθει ισορροπία στην αγορά. Την Πέμπτη οι χώρες-μέλη του καρτέλ και 12 πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός ΟΠΕΚ αποφάσισαν να επεκταθεί το μέτρο για εννέα μήνες, έως το α’ τρίμηνο του 2018. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε υιοθετηθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017 και περιλαμβάνει συμφωνία για μείωση παραγωγής κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

O υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, HE Khalid A. Al-Falih, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του OΠΕΚ ανέφερε ότι «από την τελευταία μας συνάντηση το Νοέμβριο η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ξεκινήσαμε με κάποιες επιφυλάξεις αλλά η αγορά τείνει να εξισορροπήσει. Πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά και να μειωθούν τα αποθέματα στο μέσο όρο που ίσχυε τα τελευταία πέντε έτη, ωστόσο κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι διάφορες ομάδες συμφερόντων ανά την υφήλιο ωφελούνται από την βελτίωση της κατάστασης, όχι μόνο οι παραγωγοί οι οποίοι συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής αλλά και άλλες χώρες.

«Οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (IOCs) καταγράφουν τα καλύτερα αποτελέσματα τριμήνου εδώ και δύο χρόνια. Οι επενδύσεις στον τομέα upstream έχουν αυξηθεί αν και με μικρότερο ρυθμό από αυτόν που απαιτείται για να καλυφθεί η ζήτηση σε βάθος χρόνου. Παρά την πιθανή αστάθεια αναμένω ότι η κατάσταση θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται υποβοηθούμενη από μια πιο ισχυρή παγκόσμια οικονομία και μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2017 αλλά και από την αύξηση της ζήτησης ιδιαίτερα από την Ασία φέτος», σημείωσε.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το μέτρο δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Ο ΟΠΕΚ έχει χάνει πολλά τιμολογιακά λάθη, έχει χάσει την ισχύ του στην αγορά και η μόνη λύση είναι να διατηρήσει την τιμή σε χαμηλά επίπεδα για να παράξει περισσότερο». Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων ο James Smith από το Πανεπιστήμιο Cox του Ντάλλας μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο για την ενέργεια που διοργάνωσε στην Αθήνα το HAEE.

«Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται στα όριά του. Αν αυξήσει την τιμή και μειώσει την παραγωγή, χάνει σε πωλήσεις. Νομίζω ότι εδώ και 25 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είναι ο παλιός καλός ΟΠΕΚ. Έχουν θυσιάσει πολύ πλούτο. Πρέπει να εστιάσει στην αιχμή του πλούτου. Εδώ και 25 χρόνια έχει διαπράξει τιμολογιακά λάθη. Αυξήθηκαν ξαφνικά πολύ οι τιμές του πετρελαίου και μειώθηκε έτσι η αξία των ορυκτών. Οι Σαουδάραβες μείωσαν την παραγωγή για ένα στόχο των 60 δολαρίων το βαρέλι κάτι που θα σήμαινε ότι η τιμή θα αυξηθεί στα 700 δολάρια το βαρέλι στο μέλλον. Δεν ξέρω αν θα συμβεί αυτό. Δεν ξέρω πόση ζήτηση θα υπάρξει το 2050», σημείωσε ο κ. Smith.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider