Τι περιμένουν τα ΕΛΠΕ από τους υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουν τα ΕΛΠΕ από τους υδρογονάνθρακες

Σε έναν μαραθώνιο με μεγάλο ρίσκο πολλές αβεβαιότητες, αλλά και μεγάλες προοπτικές έχουν επιδοθεί τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) προκειμένου να «ξεκολλήσει» το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η στρατηγική της επιχείρησης επικεντρώνεται στην χαρτογράφηση του ελλαδικού χώρου από το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη, «παίζοντας» με πιθανότητες 20% να βρεθεί ένα κοίτασμα το οποίο θα είναι εκμεταλλεύσιμο.

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας όσο και η επιχείρηση αποφεύγουν τις «βαρύγδουπες» δηλώσεις σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ωστόσο η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από την πλευρά ολόκληρου του πετρελαϊκού κλάδου στην Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη πρωτοβουλία για τους υδρογονάνθρακες.

Τον τελευταίο χρόνο τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με ξένους ομίλους προκειμένου να εξασφαλίσουν συνεργασίες που θα επιτρέψουν την ανάληψη των κοστοβόρων ερευνών με τελευταία εξέλιξη τις επαφές με την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total οι οποίες δείχνουν να στρέφτοναι στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και από τις οποίες αναμένεται επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τον Αύγουστο, συμφωνα με πηγές του insider.gr.

Τα ΕΛΠΕ όπως και όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν μια μη οριοθετημένη ΑΟΖ, τη συσσωρευμένη απειρία κάποιων αρμόδιων φορέων, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη στοιχείων για τα πιθανά κοιτάσματα καθώς τα τελευταία χρόνια είτε οι έρευνες που έγιναν ήταν ελάχιστες είτε άστοχες με συνέπεια να μην υπάρξει μέχρι πρότινος έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) συγκροτήθηκε σε σώμα στο τέλος του 2014 με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα μεγάλο χρονικό κενό στη δραστηριότητα ενός τόσο σημαντικού συντονιστικού φορέα για τον κλάδο.

Παρ’ όλα αυτά, τα ΕΛΠΕ αναζητούν να «βγάλουν το καλό παιδί» που κρύβει μέσα της η Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την υπογραφή των συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο για τη μίσθωση των χερσαίων περιοχών σε Άρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο, «ευχή είναι να βγάλουμε μια πιο πλούσια χώρα και μια πιο δυνατή εταιρεία». Όπως ανέφερε τα ΕΛΠΕ είναι σε θέση να αναλάβουν και να υποστηρίξουν το μεγαλεπίβολο έργο, κάτι που μάλλον επιβεβαιώνεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο οποίος σημείωσε αύξηση 287,5% στα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου.

Στήριξη στα ΕΛΠΕ από την κυβέρνηση

Η εταιρεία δείχνει να λαμβάνει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει την Τετάρτη ότι «τα ΕΛΠΕ έχουν συγκεκριμένη κερδοφορία, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους δεν αρέσει. Πάγια θέση μας είναι η αρμονική συνεργασία δημοσίου και ιδιώτη. Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

Η θέση αυτή του πρωθυπουργού δείχνει να είναι μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες αν ληφθεί υπ’ όψιν η αναβολή την Τετάρτη της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων ύστερα από αίτημα της Paneuropean, του ομίλου Λάτση, που ελέγχει το 45,47 % των μετοχών της εταιρείας. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ήταν απρόσμενη και όπως εκτιμούν κάποιοι χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία τη στιγμή μάλιστα που τα ΕΛΠΕ δείχνουν να διανύουν μια από τις καλύτερες περιόδους.

Η επίσημη αιτιολογία για την αναβολή, σύμφωνα με την επιστολή της Paneuropean είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μεταξύ των βασικών μετόχων, δηλαδή της Paneuropean και του Δημοσίου.

Η διάρκεια και το κόστος της έρευνας υδρογονανθράκων

Η διαδικασία για την έρευνα υδρογονανθράκων διαρκεί έως και τρία χρόνια και όπως σημείωσε ο κ. Στεργιούλης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάθεση των ερευνών, η δεύτερη την συγκέντρωση των σεισμικών δεδομένων (η ανάλυση και επεξεργασία των οποίων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο) και η τρίτη φάση περιλαμβάνει τον καθορισμό των στόχων καθώς με την αξιολόγηση των στοιχείων με βάσει τα οποία αποφασίζεται να γίνουν δοκιμαστικές και κανονικές γεωτρήσεις. Το κόστος για μια γεώτρηση σε π.χ 5.000 μέτρα κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ αλλά μπορεί να φθάσει και τα 100 εκατομμύρια καθώς μιλάμε για μεγάλα βάθη. Όλα αυτά συμβαίνουν με πιθανότητες 1/5 να βρεθεί κοίτασμα το οποίο θα είναι εκμεταλλεύσιμο ενώ οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι πλέον αρκετά εξελιγμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider