Μέχρι τον Αύγουστο η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ExxonMobil

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι τον Αύγουστο η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ExxonMobil

Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν οι ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για συνεργασία με διεθνείς ομίλους στην έρευνα και εξερεύνηση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο με τελευταία σημαντική εξέλιξη το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ExxonMobil και Total να συνεργαστούν με τα ΕΛΠΕ για την περιοχή της δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς ώστε να υπάρξει επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των επενδυτών μέχρι τον Αύγουστο.

Η συνεργασία με πετρελαϊκές επιχειρήσεις-κολοσσούς όπως είναι η ExxonMobil αποτελεί αποτέλεσμα εντατικής προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο έτος καθώς τα ΕΛΠΕ έχουν «απέναντί» τους τις «αχαρτογράφητες» περιοχές της Ελλάδας και ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει αρκετά κενά προκειμένου να πείσει ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, παρά τις όποιες ελλείψεις, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλες ξένες εταιρείες για μπλοκ τα οποία εμφανίζουν πιθανότητες να υπάρξουν κοιτάσματα. Το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται τόσο στην ανακάλυψη κοιτασμάτων στην Αίγυπτο η οποία γειτνιάζει με την Ελλάδα αλλά και στην αλλαγή πολιτικής βούλησης που παρατηρείται στη χώρα.

Ήδη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα στο κομμάτι των νέων ερευνών ενώ εργάζεται και πάνω στην αξιοποίηση όσων στοιχείων ήδη διαθέτει. Προς την ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός ενέργειας, κ. Σταθάκης, κατά την υπογραφή των συμβάσεων με τα ΕΛΠΕ για τους υδρογονάνθρακες την Πέμπτη, ανέφερε ότι η ΕΔΕΥ επεξεργάζεται τα στοιχεία που διαθέτει από τα σεισμικά προκειμένου να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον ενώ όπως σημείωσε «στο θεσμικό πλαίσιο θα γίνουν αλλαγές οι οποίες δεν θα είναι ριζικές» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορέσουν να δρομολογηθούν οι συνεργασίες που είναι να ξεκινήσουν χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider