Νέα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στον Πειραιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στον Πειραιά

Με στόχο να αλλάξει η περιβαλλοντική συμπεριφορά των δημοτών του Πειραιά, ξεκίνησαν να λειτουργούν την προηγούμενη εβδομάδα τα πρώτα τέσσερα νέα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον δήμο. Σε αυτά οι κάτοικοι μπορούν ανακυκλώνουν τις άδειες μεταλλικές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες.Συγκεκριμένα, από τις 15/5/2017, ξεκίνησαν να λειτουργούν τα δύο εξ αυτών, ένα στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο Β' Διαμέρισμα και ένα Δωδεκανήσου και Ερμουπόλεως στο Δ' Διαμέρισμα, ενώ από τις 17/5/2017 μπήκαν σε λειτουργία και άλλα δύο κέντρα, στο Β' Διαμέρισμα, 34ου Συντάγματος και Ευαγγελιστρίας και ένα στο Ε' Διαμέρισμα, επί των οδών Βλαχάκου και Μήλου.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δηλώσεις του, τόνισε πως το ζήτημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την προστασία του περιβάλλοντος και την εδραίωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους δημότες του Πειραιά, καθώς, όπως εξήγησε, στην πόλη του Πειραιά, δεν είχε υλοποιηθεί έως τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να δίνει κίνητρα στους δημότες να ανακυκλώνουν συστηματικά.

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη για την πόλη, από τη λειτουργία των τεσσάρων νέων Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ενώ είπε ότι πολύ άμεσα θα ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης προς τους δημότες του Πειραιά, ξεκινώντας από τα σχολεία και από τους φορείς.

«Η ανακύκλωση είναι υπόθεσή του καθενός από εμάς, πρέπει να είναι τρόπος ζωής και θα πετύχει μόνο με την ενεργή συμμετοχή τους» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά.

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση δημιουργούνται πολλαπλά πλεονεκτήματα για τους δημότες, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διαδικασίας της ανακύκλωσης. Αυτό επιτυγχάνεται αφού μέσω της εφαρμοζόμενης μεθόδου εναλλακτικής διαχείρισης των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, δεν γίνεται μεταφορά ολόκληρων συσκευασιών σε μεγάλες αποστάσεις και δεν απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία αυτών σε δεύτερο στάδιο, λόγω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού που πραγματοποιεί τη συλλογή, τη διαλογή, την επεξεργασία και την αποθήκευση συσκευασιών, σε ένα μόνο στάδιο, στη πηγή.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η μείωση του κόστους ανά συλλεγμένο τόνο υλικών συσκευασίας, αφού λόγω της συμμετοχής των δημοτών στη διαδικασία της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αλλά και της χρήσης εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, συγκεντρώνονται πολύ σημαντικές ποσότητες συσκευασιών.

Ενισχύεται, επίσης, η αγοραστική δύναμη των πολιτών, μέσω της παροχής του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κίνητρο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Τέλος, ενισχύονται οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί σκοποί, μέσω της αυτόματης δωρεάς (από τους ανακυκλωτές) του προσφερόμενου ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ των φορέων που πραγματοποιούν αντίστοιχες δράσεις.

Σημειώνεται ότι στον δήμο Πειραιά λειτουργούν έξι κέντρα, ενώ θα τοποθετηθούν ακόμη τέσσερα, σε σημεία που θα ανακοινωθούν, μετατρέποντας μέσω αυτής της επένδυσης τον δήμο Πειραιά, στον πρώτο δήμο της χώρας με την πληρέστερη κάλυψη της επικράτειάς του με Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.