«Πράσινο φως» για την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ, με την διοίκηση της εταιρείας να αναφέρει ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου.

Σήμερα, Τρίτη, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην 100% ελεγχόμενη από το ελληνικό δημόσιο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Το τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε στα 295,6 εκατ. ευρώ, βάσει της αποτίμησης που είχε προηγηθεί.

Απομένει η μεταβίβαση του 24% των μετοχών στην Κινεζική State Grid που είχε αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό που προηγήθηκε καθώς και η εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο.

Στο τέλος της διαδικασίας το Δημόσιο θα ελέγχει το 51 % των μετοχών του Διαχειριστή. Η State Grid θα έχει το 24% και ως στρατηγικός επενδυτής θα έχει ειδικά δικαιώματα που θα κατοχυρωθούν μέσα από την συμφωνία πώλησης μετοχών.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, τόνισε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ, παρά την πολύπλοκη δομή της συναλλαγής, όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, έγινε σε χρόνο - ρεκόρ.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης αλλαγές στο καταστατικό της ΔΕΗ με τις οποίες μεταξύ άλλων οι δραστηριότητες της ΔΕΗ επεκτείνονται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας πελατών της.

Αντίθετα ύστερα από εισήγηση του εκπροσώπου του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ (ελέγχουν από κοινού το 51% της ΔΕΗ) αναβλήθηκε για τις 12 Ιουνίου η λήψη απόφασης για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της ΔΕΗ από τη ΛΑΡΚΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.