Έντονη κινητικότητα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη κινητικότητα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες καθώς προχωρά η διαδικασία παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες σε πολλές άλλες περιοχές.

Την Πέμπτη μπαίνουν οι υπογραφές στις Συμβάσεις Μίσθωσης μεταξύ του Δημοσίου και των ΕΛΠΕ και Energean για τις τρεις χερσαίες περιοχές έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Άρτα-Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα.

Παράλληλα, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil εξέφρασε πρόσφατα το ενδιαφέρον της για τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος ύστερα από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΛΠΕ-ΤOTAL-ExxonMobil και της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας καθώς και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Το θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ενισχύεται και από την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει τελευταία η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων η οποία προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Άλλωστε σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες ΕΛΠΕ-Edison, στα Ιωάννινα με τις Repsol-Energean και το Κατάκολο (Energean).

Ειδικότερα, για ια το Κατάκολο, του οποίου τα δικαιώματα παραχωρήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες. Όπως είναι γνωστό, το βεβαιωμένο και απολήψιμο κοίτασμα είναι 10 εκατ. βαρέλια και η άντληση πετρελαίου από το Κατάκολο όπως είχε αναφέρει η Energean θα αρχίσει το 2018, ενώ οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν φθάνουν σε 50 εκατ. δολάρια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων, μιλώντας σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Τέξας, βασικοί στόχοι είναι η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και η ενεργειακή ανεξαρτησία, η ανάπτυξη της γεωλογικής γνώσης για τη χώρα, η υποστήριξη και προώθηση της έρευνας για τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας σε καινοτόμους τομείς, η υπογραφή συμφωνιών και η εξεύρεση τρόπων ενδυνάμωσης των διεθνών σχέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider