Τι ψάχνει η ExxonMobil στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ψάχνει η ExxonMobil στην Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος από τους «γίγαντες» του πετρελαίου, η ExxonMobil, έχει βάλει κάτω από το «μικροσκόπιό του» το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τις έρευνες στους υδρογονάνθρακες της χώρας, γεγονός που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, την ενίσχυση της θέσης της χώρας στον ενεργειακό χάρτη και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Το ενδιαφέρον της ExxonMobil για τους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο αποτυπώθηκε στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των ExxonMobil, Total και Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι ξένες εταιρείες στη δυτική Ελλάδα και το Κρητικό Πέλαγος ενώ η κινητικότητα που παρατηρείται στον ελληνικό χώρο από ξένους επενδυτές για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα αυτό σηματοδοτήθηκε και από την συμφωνία Total-Edison-ΕΛΠΕ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας αλλά και από την συνεργασία για την περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, καθώς και για τις χερσαίες περιοχές Άρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου.

Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες ήταν θέμα χρόνο να εκδηλωθεί καθώς στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές έχουν δημιουργηθεί συνθήκες γένεσης και εγκλωβισμού κοιτασμάτων πετρελαίου. Ειδικά όσον αφορά στον Πατραϊκό Κόλπο εάν ανακαλυφθεί πετρέλαιο, εκτιμάται ότι το κοίτασμα θα έχει απολήψιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών.

Εξίσου ευοίωνες είναι οι προοπτικές σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και για την περιοχή του Θερμαϊκού (κοίτασμα Επανομής), του Πρίνου όπου συνεχίζονται οι έρευνες για τα δορυφορικά κοιτάσματα, της λεκάνης των Γρεβενών και διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Η σημασία του ενδιαφέροντος της ExxonMobil για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Με αφορμή την συνάντηση των εκπροσώπων των ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ με τους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας την Παρασκευή, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ (ΕΕΤΙ), Dr. Μάριος Πατσουλές, αναφέρει μιλώντας στο insider.gr: «Για να "σκύψει" η Exxon Mobil στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι βέβαιο ότι το έψαξε ενδελεχώς προηγουμένως και είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει μέχρι και την εξόρυξη και της τελευταίας σταγόνας πετρελαίου της ευρύτερης περιοχής. Αυτή η εξέλιξη, σίγουρα θα εμφυσήσει μια δυνατή πνοή αισιοδοξίας προς πάσα κατεύθυνση, αφού το πετρέλαιο, αποτελεί το προϊόν με την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και ανοίγει πολλές, μα πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ένα άλλο μήνυμα που εκπέμπεται από την επιτυχή αυτή κίνηση, είναι το γεγονός ότι οι κολλημένες διαδικασίες, που τόσα χρόνια διατηρούσαν σε πλήρη αδράνεια το χώρο του "Petroleum Upstream" ή της Εξερεύνησης & Παραγωγής Υδρογονανθράκων, όπως θα το λέγαμε σε άπταιστα Ελληνικά (Ε & Π - Υ/Α), έχουν ξεκολλήσει, τόσο από τις επίμονες πρωτοβουλίες του επιστημονικού προσωπικού των Ελληνικών Πετρελαίων, όσο και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Για εμάς τους παλαιότερους, που το προσπαθήσαμε με 'νύχια και με δόντια' και μας είχανε "μπλοκάρει", μοιάζει με όνειρο.

Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι το καλύτερο "timing", αφού συμπίπτει με το "decline" των κοιτασμάτων της Βόρειας Θάλασσας, τις ανεξάντλητες ορέξεις μιας ενεργοβόρας Ευρώπης, τις νέες τεχνολογίες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου & φυσικού αερίου ακόμη και σε "ultra deep waters", και φυσικά της ανάπτυξης των κοιτασμάτων της Μεσογειακής λεκάνης, που για πρώτη φορά αναδείξαμε το δυναμικό της, μέσα από τις εργασίες του 1ου μας Συνεδρίου (ΠΣΕΕΠ - ΕΕΤΙ) το 2010. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι και η Αμερική, στηριζόμενη στις νέες τεχνολογίες, έχει ήδη αρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, προερχόμενου, τόσο από τους σχιστολίθους, όσο και από τις υπεράκτιες -στα βαθειά νερά του Κόλπου του Μεξικού- εξορύξεις».

Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Οι επενδύσεις ξένων κολοσσών στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εξισορροπητικό παράγοντα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό χώρο δεν αποτελεί μόνο θέμα ενεργειακής πολιτικής αλλά και θέμα εξωτερικής πολιτικής και ίσως έναν «άσσο» στο μανίκι της ελληνικής πλευράς για να καταφέρει να στείλει ένα μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες, θετικά ή μη θετικά διακείμενους στη χώρα.

Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο και η χώρα να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό παίχτη στην ενεργειακή σκακιέρα. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει προσπάθεια να «ξεμπλοκάρουν» και τα θέματα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ και να δρομολογηθούν εξελίξεις και για τη Λεκάνη του Ηροδότου, που κείται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία είναι το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.