Εγκρίθηκε η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκρίθηκε η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ

Εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη State Grid. Tο αίτημα για έγκριση της απόκτησης του ελέγχου του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική State Grid International Development και το Ελληνικό Δημόσιο είχε υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 10 Απριλίου.Με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ θα ανήκει στην κινεζική εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν το τελευταίο, απαραίτητο, βήμα για την ολοκλήρωση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το 51% του ΑΔΜΗΕ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δικτύων Ηλεκτρισμού.

Τονωτική ένεση για τη ΔΕΗ

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και μια τονωτική ένεση για τη ΔΕΗ η οποία αναμένει στα ταμεία της 320 εκατ. ευρώ (από τους Κινέζους) και άλλα 295 εκατ. ευρώ από το δημόσιο.

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση καθώς σήμερα τις χρωστούν περί το 1 δις. ευρώ περίπου 1,5 εκατομμύριο πελάτες της. Πριν από λίγες ημέρες η επιχείρηση έλαβε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ με το οποίο κατάφερε να αποπληρώσει το εταιρικό ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ που διέθεσε σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές την άνοιξη του 2014.

Ακόμη, η ΔΕΝ έχει να «λαμβάνειν» 100 εκατ. ευρώ από την προπληρωμή από το Δημόσιο της κατανάλωσης ρεύματος των Δημόσιων οργανισμών. Και έσοδα ύψους 93 εκατ. ευρώ (το συνολικό ποσό είναι 131 εκατ. ωστόσο θα πληρωθεί φόρος) από την επιστροφή μετρητών που θα γίνει από το ταμείο του ΑΔΜΗΕ. ​

Στις 23 Μαΐου το επόμενο βήμα για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου του 2017 θα συζητηθεί το θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ .

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, το 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία του Δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή σε 295,6 εκατ. ευρώ.

Στη Γενική Συνέλευση θα τεθούν, επίσης, οι προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό της ΔΕΗ που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση του σκοπού της εταιρείας στην παροχή χρηματοδοτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider