S&P: Μετρημένος ο χρόνος της ΔΕΗ, xωρίς δομικές αλλαγές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P: Μετρημένος ο χρόνος της ΔΕΗ, xωρίς δομικές αλλαγές

Λίγα τρίμηνα ζωής απομένουν στη ΔΕΗ αν δεν προχωρήσει σε δομικές αλλαγές όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος σημείωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση CCC για την επιχείρηση, με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης.

Όπως εκτιμά ο οίκος, τα επίπεδα ρευστότητας της επιχείρησης έχουν επιδεινωθεί κατά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της μειωμένης ρευστότητας, των μειούμενων εσόδων από τις λειτουργικές δραστηριότητες, της περιορισμένης ικανότητας να διαχειριστεί αναλόγως το εργατικό δυναμικό και των πρόσφατων ενδείξεων της μειωμένης υποστήριξης που λαμβάνει από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος θεωρεί ότι παρά την κάλυψη του ομολόγου των 200 εκατ. ευρώ που λήγει τον Μάιο, οι δυσκολίες παραμένουν καθώς το πρόσφατο δάνειο που έλαβε η επιχείρηση διατέθηκε εξολοκλήρου για την εξόφληση του ομολόγου. Τα ληξιπρόθεσμα που απομένουν μέχρι το τέλος του 2017 φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ βασίζεται στα χρήματα που αναμένει από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και κυρίως στα 320 εκατ. ευρώ που θα λάβει από την State Grid ενώ ήδη έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΑΔΜΗΕ η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 93 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Παρ’ όλα αυτά ο S&P εκτιμά ότι ο χρόνος απόσχισης του ΑΔΜΗΕ δεν είναι ξεκάθαρος σε αυτή τη φάση ενώ θεωρεί πιθανές νέες καθυστερήσεις και σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε νέα χρηματοδότηση θεωρεί ότι σύντομα υπάρχει 50% πιθανότητα να υποβαθμιστεί η εταιρεία κατά μια βαθμίδα.

Το 2018 η εταιρεία καλείται να ικανοποιήσει ληξιπρόθεσμα ύψους 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν. Τέλος το 2019 η εταιρεία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύει κοινοπρακτικό δάνειο από τις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider