Το Χρηματιστήριο Ενέργειας γίνεται πραγματικότητα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας γίνεται πραγματικότητα

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το οποίο υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει στις αρχές του 2018. Όπως σημείωσε ο κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, Διευθυντής Λειτουργίας Αγοράς κα Εξυπηρέτησης Μελών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα του ΙΕΝΕ με θέμα την ενέργεια και τις επενδύσεις, γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς όπως είναι ο ΛΑΓΗΕ κλπ να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Όπως είναι γνωστό ο όμιλος το Φεβρουάριο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΛΑΓΗΕ προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο προσαρμογής της ελληνικής αγοράς στα πρότυπα του ευρωπαϊκού μοντέλου και «από ώρα σε ώρα θα ολοκληρωθεί το business plan το οποίο έχει ανατεθεί σε διεθνή σύμβουλο» όπως ανέφερε. «Στόχος είναι μέχρι αρχές καλοκαιριού να κατατεθεί το business plan για να εξελιχθεί ο περαιτέρω σχεδιασμός», είπε ο κ.Δασκαλάκης ενώ αναφορικά με τη συμβολή του χρηματιστηρίου ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας στην περιφερειακή ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε μια βασική αγορά σε αυτό το επιδιωκόμενο coupling (εναρμόνιση/σύζευξη αγορών) και να δείξουμε το δρόμο αντί να ακολουθούμε».

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί ευρωπαϊκή απαίτηση εδώ και μια δεκαετία και ως προτεινόμενο μοντέλο το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία προβάλλεται το πρότυπο των υφιστάμενων χρηματιστηριακών αγορών. «Έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Ο ρυθμός προσαρμογής των αγορών ενέργειας με τη συνεργασία των κλασικών χρηματιστηριακών αγορών έχει μεγαλύτερο βαθμό ωρίμανσης όπως έχει αποδειχθεί, ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.

«Πρωταρχικός στόχος είναι η περιφερειακή συνεργασία. Όποιος προσπαθεί να λάβει δεσπόζουσα θέση, το παιχνίδι είναι χαμένο, ειδικά στην ενέργεια. Πρέπει ο καθένας να προσπαθήσει να αναλάβει ένα ρόλο για να αποτελέσουμε περιφερειακή αγορά ενέργειας», τόνισε ο κ. Δασκαλάκης αναφερόμενος στον τρόπο μετάβασης σε μια ενιαία αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider