«Τσουχτερή» ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τσουχτερή» ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ

Η υπογραφή της σύμβασης του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ αποτελεί μια πρώτη ένεση ρευστότητας για τη ΔΕΗ η οποία θα της επιτρέψει να αποπληρώσει το εταιρικό ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ που διέθεσε η ΔΕΗ σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές την άνοιξη του 2014 και το οποίο λήγει την Πρωτομαγιά. Όπως αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς, το «ακριβό» ωστόσο επιτόκιο του 5,8% αντικατροπτίζει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη ρευστότητα που απορρέουν από τη συσσώρευση χρεών εξαιτίας των συρρικνούμενων χρηματοδοτικών πηγών που είναι διαθέσιμες στη ΔΕΗ.

Η διαπραγμάτευση για τη σύναψη δανείου με τις τράπεζες βρισκόταν σε εξέλιξη από το 2016 και η έγκριση του δανείου αποτελεί μια ένεση ρευστότητας για την επιχείρηση, τη δεύτερη για την ακρίβεια μέσα στο τελευταίο διάστημα καθώς πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η καταβολή ύψους 92,9 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ προς τη ΔΕΗ, ποσό το οποίο αποτελεί την επιστροφή κεφαλαίου της θυγατρικής προς τη μητρική.

Η ΔΕΗ έχει ακόμη να λαμβάνειν έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗ και συγκεκριμένα 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% στην κινεζική State Grid καθώς και το ποσό που θα προκύψει από την πώληση του 25% στο Δημόσιο στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, στο τέλος της διαδικασίας, το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο, καθώς από το 100% που ελέγχει σήμερα η ΔΕΗ, το 24% θα μεταβιβαστεί στην κινεζική εταιρεία State Grid που έχει αναδειχθεί πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό, το 25% θα μεταβιβασθεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που θα έχει μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο και το 51% θα δοθεί στην «Ενεργειακή Συμμετοχών», μέτοχοι της οποίας θα είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ (Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ. ιδιώτες).

Σημειώνεται ότι όπως έχει αναφέρει και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ το 2017 είναι χρονιά ιδιαίτερα αυξημένων υποχρεώσεων της μητρικής εταιρείας (κυρίως λόγω χρεωλυσίων, τόκων και λοιπών χρηματοοικονομικών εξόδων 850 εκατ. ευρώ και συμβολαιοποιημένων επενδύσεων 650 εκατ. ευρώ), στις οποίες πρέπει να προστεθούν η απώλεια εσόδων και ρευστότητας λόγω ΝΟΜΕ, το πρόβλημα της μειωμένης ταμειακής ρευστότητας βρίσκεται σήμερα στην κορύφωσή του.

Αναφορικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, τα χρηματικά διαθέσιμα του ομίλου στις 31/12/2016 ήταν 501 εκατ. ευρώ ενώ το μέσο κόστος δανεισμού του το 2016 μειώθηκε σε 4,64% από 4,81% το 2015. Η εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια έχει υλοποιήσει επενδύσεις κατά μέσο όρο 750 εκατ. ευρώ ετησίως για εκσυγχρονισμό των δικτύων της και αναβάθμιση του παραγωγικού της δυναμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider