Τι θα γίνει αν καταρρεύσει η ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα γίνει αν καταρρεύσει η ΔΕΗ

Με τη ΔΕΗ να βρίσκεται μεταξύ αυξημένων υποχρεώσεων και ανεξόφλητων οφειλών, στην «επόμενη ημέρα» για την επιχείρηση εντάσσονται εκτός από την πώληση μονάδων και ορυχείων και το λιγότερο πιθανό σενάριο της κατάρρευσής της.

Ποιους θα επηρεάσει λοιπόν μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ΔΕΗ; Όλους…Οι καταναλωτές οι οποίοι άλλοι άθελα και άλλοι ηθελημένα βάζουν ένα «λιθαράκι» στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης παραμελώντας να εξοφλήσουν λογαριασμούς ή «τραινάροντας» την πληρωμή μέχρι το «φέσι» να φθάσει τα 1000 ευρώ θα είναι από τους πρώτους χαμένους. Η απώλεια μπορεί να μεταφράζεται από black out και αδυναμία κάλυψης της ζήτησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι παύση των διευκολύνσεων πληρωμών και τελικά…black out.

Σημαντικές θα ήταν όμως και οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Όπως υποστηρίζει σε έρευνά του το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, η εκμετάλλευση λιγνίτη στηρίζει σημαντικά την τοπική οικονομία καθώς για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής δημιουργούνται και συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Ακόμη, για κάθε ένα ευρώ που δαπανά η ΔΕΗ ΑΕ σε μισθούς και εργολαβίες προκύπτουν επαγωγικά περισσότερα από τρία ευρώ στον κύκλο της τοπικής οικονομίας, όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Για κάθε τόνο λιγνίτη που εξορύσσεται στη Δυτική Μακεδονία η τοπική οικονομία κερδίζει συσσωρευτικά 23,81 ευρώ, ενώ για κάθε χίλιους τόνους λιγνίτη συντηρούνται 0,45 θέσεις εργασίας.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η αντικατάσταση λιγνιτκής ισχύος με ισχύ προερχόμενη από εισαγόμενο φυσικό αέριο, με τιμή αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα 10 ευρώ/τόνο, θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 83 εκατ. ευρώ ετησίως για τη Δυτική Μακεδονία και επιπλέον 22,8 εκατ. ευρώ ετήσιες απώλειες για την εθνική οικονομία.
Η συσσωρευτική αξία του λιγνίτη που εξορύχτηκε από το 1960 μέχρι το 2011 πρόσφερε στη Δυτική Μακεδονία συνολικό πλούτο της τάξης των 35 δισ. ευρώ.

Αυξημένες υποχρεώσεις παρά την κερδοφορία

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους αυξήθηκαν στα 759 εκατ. ευρώ από τα 575 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος ενώ η εταιρεία πρέπει να πληρώσει 850 εκατ. ευρώ σε χρεολύσια και τόκους και 650 εκατ. ευρώ για συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ με τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ενεργητικού αλλά με τα μόλις 625 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας αναμένει μια ανάσα 700 εκατ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.