ΔΕΗ: Συνεχίζεται το «πολιτικό βραχυκύκλωμα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Συνεχίζεται το «πολιτικό βραχυκύκλωμα»

Με μότο ότι «θα διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ» και στόχο οι μονάδες που θα τεθούν προς πώληση να είναι μόνο λιγνιτικές και σε δεύτερη φάση να συμμετάσχουν τα υδροηλεκτρικά αν χρειαστεί, συνεχίζεται το πολιτικό «βραχυκύκλωμα» γύρω από τη ΔΕΗ ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν ακόμη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστεί να δοθούν μονάδες. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δείχνει να έχει φθάσει σε ένα επίπεδο προκαταρκτικής συμφωνίας για πώληση λιγνιτικών μονάδων κάτι το οποίο θα διατυπωθεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο ενώ εμφανής είναι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να μεταθέσει χρονικά την ανάληψη δράσης.

Στο τελικό κείμενο αναμένεται να υπάρξει διατύπωση για πώληση μονάδων, κάτι που θα κριθεί ή θα «ξεκολλήσει» όπως πιστεύουν κάποιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί μετά το καλοκαίρι όπου θα αξιολογηθεί η πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μια πορεία η οποία μέχρι στιγμής δεν δείχνει να διαγράφεται με επιτυχία. Αν και ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί, το σίγουρο είναι πως τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι δανειστές τόσο για τον αριθμό των μονάδων όσο και για το μείγμα που θα συμμετάσχει στο τελικό πακέτο.

Με δεδομένο ότι «έχουμε επενδύσει ως κοινωνία στην ενέργεια της χώρας μας, διεκδικούμε αφενός τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και αφετέρου να γίνει η απελευθέρωση μέρους της εμπορίας ενέργειας με τρόπο ομαλό και συντεταγμένο και όχι με όρους ξεπουλήματος. Αυτή είναι η τρίτη παράμετρος της διαπραγμάτευσης», ανέφερε την Τετάρτη και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

«Το κριτήριο σε κάθε βήμα μας είναι το κοινωνικό όφελος», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της ΔΕΗ είναι μείζον και ούτε μπορούν να χαριστούν μονάδες, ούτε να επιτραπούν απότομες αλλαγές ή προνομιακού τύπου μεθοδεύσεις. «Υπάρχει ήδη ένα νέο ενεργειακό μοντέλο στη χώρα μας το οποίο στηρίζεται κατά 30% στον λιγνίτη, κατά 25% στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πάνω από 27% στο φυσικό αέριο. Δεν διαφωνούμε, λοιπόν, με την απελευθέρωση της εμπορίας ενέργειας, εξάλλου το μεγάλο ποσοστό της ΔΕΗ είναι στην εμπορία και όχι στην παραγωγή».

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ.Χατζηδάκης μιλώτας σε συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες την Τετάρτη αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο 2015 κάνοντας λόγο για «δωρεάν ιδιωτικοποίηση από το 95% στο 59% χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα». Ακόμη η ΝΔ αναφερόμενη στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε λόγο για "βαποράκια", με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι:

«Η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις αρνητικές εξελίξεις στη ΔΕΗ και στον χώρο της ενέργειας.

Σήμερα, ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι βλέπει “βαποράκια” συμφερόντων στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ. Δεν είναι, όμως, παρατηρητής. Είναι υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα και ήταν ο ίδιος αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας.

Οφείλει να κατονομάσει τα συμφέροντα.

Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τις ευθύνες της στην απαξίωση της ΔΕΗ, που οδηγεί στο ξεπούλημά της προς όφελος των ανταγωνιστών της.

Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τη διάλυση της ΔΕΗ που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας και έχει βαριές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία», τονίζει η ΝΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider