Ανεβαίνει ο πήχης για την ελληνική παραγωγή πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνει ο πήχης για την ελληνική παραγωγή πετρελαίου

Την αισιοδοξία τους για την ύπαρξη και εκμετάλλευση πετρελαίου στην Ελλάδα εξέφρασαν εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής και φορείς της αγοράς στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα με θέμα «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων: Προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι τα οφέλη από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι αυτονότητα τόσο για την οικονομία όσο και για την απασχόληση, τις τοπικές κοινωνίες και την απόκτηση ευρύτερης τεχνογνωσίας. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ωρίμανση των διαδικασιών διεθνών διαγωνισμών (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός, Αιτωλοακαρνανία κλπ) ενώ επεσήμανε ότι προχωρούν τα θέματα για την αξιοποίηση των οικοπέδων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο επεσήμανε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις προοπτικές των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι σε πρώτο πλάνο μπαίνουν η προσέλκυση επενδύσεων από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες και η καλλιέργεια συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Όπως είπε, στόχος είναι «να ξεπεραστεί η επιβράδυνση, η γραφειοκρατία και η εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο» που παρατηρείται στις αδειοδοτήσεις.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ο οποίος «υπάρχει στη χώρα μας και είναι αρκετός», όπως ανέφερε. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν δύο επιπλέον βήματα: «να φτιάξουμε ένα νέο αφήγημα για τα πετρέλαια με επικαιροποίηση των στοιχείων και νέα σενάρια, νέα σεισμικά, νέες προβολές και προτάσεις για να διαφημιστεί η χώρα μας στις νέες εκλογές» και να εξεταστεί επίσης «πως μπορεί η βιομηχανία υδρογονανθράκων ώστε να βοηθηθούν και άλλες βιομηχανίες στη χώρα».

Ανεβάζει το στόχο η Energean

Στόχο να ξεπεράσει τα 1.277.024 βαρέλια πετρέλαιο που παρήχθησαν πέρυσι έχει για το τρέχον έτος η Energean όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου Energean «Kavala Oil», που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου.

Όπως σημείωσε ότι η Energean έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. δολάρια ως τώρα, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να επενδυθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος στον Πρίνο, καθώς και στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Κατάκολο). Σε ό,τι αφορά τον Πρίνο, ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην παραγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες η πέμπτη κατά σειρά νέα γεώτρηση, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή της τρέχουσας χρονιάς να υπερβεί τα περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν πέρσι. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα στην περιοχή του Πρίνου εκτιμώνται συνολικά σε 41 εκατ. βαρέλια.

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Πρίνου είναι το μόνο που δίνει παραγωγή από το 1981και η εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει εξαετή σύμβαση με την BP, η οποία αγοράζει το σύνολο της παραγωγής. Το 2015 η παραγωγή έφθασε τα 533.533 βαρέλια ενώ η παραγωγή το 2016 σχεδόν διπλασιάστηκε. «Δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι σε σχέση με τα επενδεδυμένα κεφάλαια και τα προβλήματα που έχουν προκύψει», σημείωσε ο κ. Γόντικας ενώ ανέφερε ότι ο όμιλος συνεχίζει ωστόσο τις επενδύσεις και τις έρευνες τόσο στην Ελλάδα (Ιωάννινα, Κατάκολο, κλπ) όσο και στο εξωτερικό (Αίγυπτος, Ισραήλ, Μαυροβούνιο).

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων επιδιώκει να αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λοιπές θαλάσσιες περιοχές (17 από τις συνολικά 20 που προκηρύχθηκαν το 2014), για τις οποίες δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον (εκτός από τις περιοχές 2 και 10, τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν προσφορά και για την περιοχή 1 στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας). Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για διεξαγωγή περαιτέρω σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, για τις οποίες έχει ήδη γίνει μία πρώτη απεικόνιση από την εταιρία PGS, ενόψει της προκήρυξης των 20 περιοχών το 2014. Στόχος είναι, αφενός η πύκνωση των σεισμικών γραμμών αλλά και -στο νότιο Κρητικό πέλαγος- η αλλαγή της κατεύθυνσής τους από «πλάγια» (κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά που είναι τώρα) σε «κάθετη» (από βορρά προς νότο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider