Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για τον East Med

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για τον East Med

Κινητικότητα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία μιας άμεσης διόδου εξαγωγών των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε συναντήσεις στο Μπακού προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες να προχωρήσει το έργο ενώ οι πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι ο αγωγός είναι οικονομικά και τεχνικά βιώσιμος.

Ο EastMed είναι υποθαλάσσιος/χερσαίος αγωγός, μήκους περίπου 1.900 χιλιομέτρων και συνδέει απευθείας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Μέχρι στιγμής, σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος-Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα.

Απαντώντας στις προκλήσεις της επόμενης 15ετίας

Ο αγωγός EastMed περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest), βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και άλλα έργα όπως είναι ο σχεδιασμός των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline) και IGB ( Gas Interconnector Greece-Bulgaria ).

Τη διετία 2011-2012, η ΔΕΠΑ διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (East Med), με αρχικό σχεδιασμό τη μεταφορά 8 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως, ισραηλινό και κυπριακό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης. Η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι το έργο είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, ενώ, παρόμοια έργα, είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία - Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία – Ιταλία).

Η συνολική ποσότητα από τα κοιτάσματα του Ισραήλ φθάνει τα 900 δις. κυβικά μέτρα και υπερβαίνει την εσωτερική ζήτηση ενώ οι εταιρείες που κάνουν τις έρευνες στο Ισραήλ εκτιμούν ότι υπάρχουν άλλα 2.200 δις. κυβικά μέτρα. Στην Κύπρο, το κοίτασμα Αφροδίτη παρέχει 150 δις. κυβικά μέτρα και σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπλεκόμενων φορέων και των εταιρειών που κάνουν τις έρευνες υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, η οποία δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Ο Συντονιστής Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, κ. Καραγιαννάκος, σημείωσε σχετικά ότι: «το αέριο του East Med θα χρειαστεί να είναι ανταγωνιστικό. Οι πρόσφατες μελέτες που ολοκληρώθηκαν έδειξαν ότι ο αγωγός είναι τεχνικώς και οικονομικώς βιώσιμος, ενώ προσφέρει ανταγωνιστικά τέλη μεταφοράς».

Παράλληλα, ανέφερε η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει προτεραιότητα την ανάπτυξη των σχέσεων με τους ξένους εταίρους της, καθώς η εξασφάλιση διαφοροποιημένων πηγών αερίου είναι κρίσιμης σημασίας. Όπως εκτίμησε, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο αέριο, μέσω και της επέκτασης του εγχώριου δικτύου από τη ΔΕΠΑ. Η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει 50.000 νέες συνδέσεις και να αυξήσει τη ζήτηση κατά 0,6 δις. κ.μ.

Διεθνές συνέδριο για τον East Med

Διεθνές συνέδριο με τίτλο EastMed Energy Roundtable Briefing θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στο ξενοδοχείο Renaissance Brussels Hotel, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017.

Στόχος του συνεδρίου είναι να χαρτογραφήσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της Ενέργειας σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Εκπρόσωποι διεθνών φορέων χάραξης ενεργειακής πολιτικής και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων της αγοράς ενέργειας θα αναφερθούν στις ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία, θα αναλύσουν τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου ενώ παράλληλα θα εστιάσουν στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση της χρήσης άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider