Κινητικότητα για τους υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινητικότητα για τους υδρογονάνθρακες

Κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην ενεργειακή αγορά με πρόσφατη εξέλιξη την μονογραφή της σύμβασης για το «οικόπεδο 2» στην Κέρκυρα από την πλευρά του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της κοινοπραξίας Total-Edison-ΕΛΠΕ.

Όπως έχουν αναφέρει τα ΕΛΠΕ μέσα στο επόμενο διάστημα θα προβούν σε ανακοινώσεις και για άλλες συμφωνίες ενώ όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σταθάκης, διενεργείται προσπάθεια για μείωση της γραφειοκρατίας. ««το επόμενο βήμα είναι να επανενοποιήσουμε και να επανασχεδιάσουμε τις προκηρύξεις με έναν τρόπο, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για να προχωρήσουμε», σημείωσε σχετικά ο υπουργός.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να «ξεκολλήσουν» οι έρευνες στην Ελλάδα θα διαδραματίσει και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) η οποία όπως είναι γνωστό είχε «παραμείνει στο ψυγείο» από το 2011 μέχρι το 2015.

Αξιοποίηση δεδομένων και κάλεσμα σε νέους επενδυτές

Σε συνεννόηση με τη Νορβηγική εταιρεία PGS που έχει πραγματοποιήσει το 2012 τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και στις περιοχές Νότια και Ανατολικά της Κρήτης βρίσκεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), προκειμένου να γίνει επανεπεξεργασία των δεδομένων που καταγράφηκαν τότε, και να διευρυνθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους από πιθανούς ενδιαφερόμενους παίχτες του διεθνούς ερευνητικού περιβάλλοντος.

H επανεπεξεργασία θεωρείται απαραίτητη, καθώς μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα υδρογονανθράκων έχουν διευρύνει το ενδιαφέρον τους στοχεύοντας και ανθρακικούς (ασβεστολιθικούς) ταμιευτήρες, πέραν των ψαμιτικών που αποτελούσαν τη βασική στόχευσή τους.

Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας στις 6 Μαρτίου 2017, η ΕΔΕΥ θα προωθήσει προς παρουσίαση και ενημέρωση την πρόταση της που θα περιλαμβάνει τεχνικά, περιβαλλοντολογικά και νομικά θέματα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι εργασίες θα απορρέουν από τις αναλύσεις της τεχνικής ομάδας της ΕΔΕΥ. ​

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ζητηθεί η επίσπευση της διαδικασίας παράδοσης στην ΕΔΕΥ των δεδομένων που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες και τα οποία επίσης θα μπορούσαν να τύχουν επανεπεξεργασίας και αξιοποίησης.

Η υπογραφή των συμβάσεων με τους επιλεγέντες επενδυτές στις 5 περιοχές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (3 χερσαία οικόπεδα και 2 θαλάσσια) θα δημιουργήσει έσοδα για το ταμείο της εταιρείας που είναι απαραίτητα για την αναπτυξή της.

Ημερίδα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr) συνδιοργανώνει ενεργειακή ημερίδα με θέμα: «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων: Προοπτικές ανάπτυξης για την Ελληνική οικονομία» μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε. - με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό κράτος) την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 10:30, στο κτήριο του ΕΒΕΑ, αίθ. ΕΡΜΗΣ (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος).

Σκοπός της Εκδήλωσης είναι να παρουσιασθούν από εξειδικευμένους, σε κάθε αντικείμενο, ομιλητές, τα οφέλη, για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας, που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων, το περιβαλλοντικό πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές Οδηγίες και οι απαραίτητες τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, και των εμπλεκόμενων φορέων, το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κανόνες ασφαλείας και το φορολογικό καθεστώς γύρω από την εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider