«Καμπανάκι» από την αγορά στον ΟΠΕΚ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από την αγορά στον ΟΠΕΚ

«Καμπανάκι» για το σχέδιο του ΟΠΕΚ για ισορροπία στην πετρελαϊκή αγορά χτυπά η αγορά αλλά και η Goldman Sachs, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων.

Η συμφωνία των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια με στόχο να οδηγήσει σε ανοδική τροχιά την τιμή του αργού δεν δείχνει να μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Αντιθέτως, έχει στρώσει το «κόκκινο χαλί» στη σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία σημειώνει άνοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικάνικης κυβέρνησης τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι αναμενόταν φθάνοντας τα 8,2 εκατομμύρια βαρέλια έναντι των 2 εκατομμυρίου που αναμενόταν.

Όσον αφορά στον ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία η οποία έχει αναλάβει και το πιο «βαρύ φορτίο» για μείωση της παραγωγής εξακολουθεί να παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για μείωση της παραγωγής αλλά το Φεβρουάριο, την ενίσχυσε ελαφρώς στα 263.000 βαρέλια την ημέρα ανεβάζοντας την παραγωγή στα 10.011 βαρέλια την ήμερα.

Με βάσει αυτά τα δεδομένα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση να «παραμείνουν στην τροχιά που έχει χαραχθεί καθώς η μείωση της παραγωγής για την οποία προσπαθεί ο ΟΠΕΚ θα πάρει καιρό για να επιτευχθεί».

Goldman Sachs: Η υπερπροσφορά πετρελαίου θα συνεχιστεί

Νέα παραγωγικά σχέδια σε συνδυασμό με την άνοδο της σχιστολιθικής παραγωγής θα ενισχύσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια και θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά τα επόμενα δύο χρόνια, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs.

«Το 2017-19 είναι πιθανό να δούμε τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή των mega projects ιστορικά, καθώς οι υψηλές επενδύσεις της περιόδου 2011-13 θα αποφέρουν καρπούς», σημείωσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider