ΕΕ: Υποχρεωτική προέγκριση συμφωνιών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Υποχρεωτική προέγκριση συμφωνιών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Διευρυμένες εξουσίες αποκτά και επίσημα η Κομισιόν στην ενεργειακή πολιτική στον κλάδο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου καθώς το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν με την Κομισιόν ώστε οι διακρατικές συμφωνίες των κρατών-μελών με τρίτες χώρες να κοινοποιούνται στις Βρυξέλλες πριν ολοκληρωθούν.

Από τη δέσμευση αυτή εξαιρείται ο ηλεκτρισμός και απώτερος στόχος όπως έχει επισημάνει η Κομισιόν είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η μείωση της εξάρτησης από η Ρωσία.

Η σχετική πρόταση είχε υποβληθεί από την Κομισιόν στα τέλη του 2016 και σύμφωνα με την Επιτροπή: «οι νέοι κανόνες συμβαδίζουν με τη στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση. Σκοπεύουν να οδηγήσουν σε μια ενσωματωμένη και λειτουργική εσωτερική ενεργειακή αγορά που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και την επιτυχή μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, με ταυτόχρονη προώθηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας».

Oι νέες ρυθμίσεις εισάγουν τον υποχρεωτικό εκ των προτέρων, έλεγχο συμβατότητας όλων των διακρατικών ενεργειακών συμβάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν για το σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας πριν καταλήξουν σε αυτήν και η συμφωνία δεν θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ προτού ληφθεί η γνωμάτευση από την Επιτροπή. Μέχρι σήμερα η Κομισιόν είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τις συμβάσεις μετά την υπογραφή τους, κάτι που καθιστούσε δύσκολη την αναθεώρηση των όρων όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider