Πρόοδος στη διείσδυση των ΑΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόοδος στη διείσδυση των ΑΠΕ

Πρόοδο σημειώνουν τα ευρωπαϊκά κράτη στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ έντεκα κράτη έχουν ήδη πετύχει το στόχο τους για το 2020. Η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση ενώ χώρες όπως η Μάλτα, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο δείχνουν να απέχουν πολύ από τους στόχους τους.

Το μερίδιο των ΑΠΕ πανευρωπαϊκά βρέθηκε στο 16,7% στα τέλη του 2015, δηλαδή στο διπλάσιο σε σύγκριση με το 8,5% του 2004, όταν και ξεκίνησε η συλλογή πληροφοριών.

Τα κράτη που έχουν πετύχει ήδη το στόχο τους

Τα έντεκα κράτη που πέτυχαν ήδη το στόχο τους είναι οι Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Κροατία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Φινλανδία και Σουηδία. Επίσης, η Αυστρία και η Σλοβακία απέχουν μόλις 1% από τον δικό τους στόχο.

Οι τελευταίοι στη λίστα

Πέντε κράτη δείχνουν να βρίσκονται αρκετά μακριά από το στόχο τους. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία απέχει 8,2% από τον στόχο του 2020, η Γαλλία 7,8%, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο 6,8% έκαστη και το Λουξεμβούργο απέχει 6%.

Σε καλή πορεία η Ελλάδα

Όσον αφορά στη διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα, το 2015 ήταν στο 15,4% έχοντας σημειώσει ελάχιστη άνοδο σε σχέση με το 2014 όπου ήταν 15,3% αλλά μη απέχοντας πολύ από τον ενδιάμεσο στόχο του 18% που έχει τεθεί για το 2020.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης, σε ενημέρωση που έκανε πρόσφατα για την ενεργειακή στρατηγική σε εκπροσώπους από το ΠΟΤΑΜΙ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ήδη εξαιρετικές επιδόσεις στη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς έχουν σχεδόν καλυφθεί οι ενδιάμεσοι στόχοι για το 2020 και πολύ νωρίτερα από το 2030 θα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για την κάλυψη των επόμενων στόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider