Εμπλοκή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπλοκή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εμπλοκή έχει δημιουργηθεί με το θέμα της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετά τη δημοσίευση της Μελέτης ανάλυσης και σχεδιασμού του ελληνικού ενεργειακού συστήματος για την περίοδο 2017-2035, την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η μελέτη έχει εγείρει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Greenpeace όσο και από της ΕΛΕΤΑΕΝ καθώς θεωρούν ότι προωθούνται τα ορυκτά καύσιμα εις βάρος των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Greepeace, ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει 4 διαφορετικά σενάρια. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των σεναρίων:

  • Σε κανένα σενάριο η ηλεκτροπαραγωγή δεν καλύπτεται κατά 100% από ΑΠΕ και δεν μηδενίζονται οι εκπομπές από την ηλεκτροπαραγωγή.
  • Στα σενάρια 1 – 3, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια ‘παγώνουν’ για το διάστημα 2025 – 2030.
  • Οι τιμές κόστους φωτοβολταϊκών που εκτιμώνται για το 2030 είναι παρόμοιες με αυτές που δημοπρατήθηκαν φέτος στο διαγωνισμό!
  • Η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται περίπου κατά 30% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014, χωρίς να φαίνεται αν υπάρχει επίπτωση λόγω πιθανής αύξησης του εξηλεκτρισμού του τομέα των μεταφορών και της θέρμανσης.
  • Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην καλύτερη περίπτωση μειώνονται μόλις κατά 28% έως το 2035 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.
  • Αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς του πετρελαίου ως το 2035, ενώ η πετρελαϊκή παραγωγή μειώνεται μόλις κατά 40% .
  • Αγνοούνται οι τεχνολογίες των ηλιοθερμικών και της αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτών).

«Ίσως το χειρότερο στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μιζέρια που αποπνέει και η παντελής απουσία οράματος. Την ώρα που ο Elon Musk προσφέρεται να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Νότιας Αυστραλίας με ΑΠΕ και αποθήκευση[4] και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία οδεύουν ολοταχώς προς 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή[5], στην Ελλάδα η ΔΕΗ και η επιτροπή ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι σε είκοσι χρόνια από τώρα θα έχουμε ακόμα λιγνίτη και μαζούτ. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε αυτό το κείμενο να μην υλοποιηθεί ποτέ. Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ένα καθαρό, ασφαλές και δίκαιο μέλλον», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος του τμήματος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

ΕΛΕΤΑΕΝ: «Έτσι τα βρήκαμε παιδάκι μου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΛΕΤΑΕΝ καταγγέλλει τη σχεδιαζόμενη πολιτική και με σχετική ανακοίνωση την Τρίτη σημειώνει ότι:

«Με απογοήτευση και θλίψη διαβάσαμε στον τύπο την μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας που αποκάλυψε η Greenpeace.

Ένας σχεδιασμός ο οποίος εδράζεται στο γνωστό «εκσυγχρονιστικό» δόγμα «Έτσι τα βρήκαμε παιδάκι μου».

Είναι ακατανόητο πώς μπορεί κάποιος να αγνοεί συστηματικά τα επιστημονικά δεδομένα και να εμμένει σε λύσεις που είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Ο λιγνίτης στήριξε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει γιατί οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, για την οικονομία το άμεσο περιβάλλον και το κλίμα. Και το «δυστυχώς» αναφέρεται στο γεγονός ότι αποτελεί μια εγχώρια πηγή ενέργειας. Αυτό θα ήταν πολλαπλά καταστροφικό αν δεν υπήρχε εναλλακτική εγχώρια πηγή ενέργειας.

Και υπάρχει. Όχι μία αλλά πολλές: Αιολική, Ηλιακή, Υδροδυναμική, Γεωθερμική, Βιομάζα. Η πατρίδα μας τις έχει όλες και σε βαθμό ικανό να της καλύψουν και το 100% των αναγκών της, αρκεί να υπάρχει λογικός και επιστημονικά τεκμηριωμένος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.

Λυπούμαστε που θα το πούμε αλλά μόνο με οδηγό ιδεοληψίες μπορεί κανείς να εμμένει το έτος 2017 στο λιγνίτη και να υποτιμά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μπορεί βέβαια η απόφαση του αυτή να ικανοποιεί συγκεκριμένες ομάδες, αλλά το ζητούμενο από ένα Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό είναι να ικανοποιεί τις επερχόμενες γενιές. Εκεί είμαστε σίγουροι πως θα αποτύχει οικτρά.

Πιστεύουμε πως εντός του κόμματος και της κυβέρνησης υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι, που είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να ακούσουν.

Σε αυτούς απευθυνόμαστε και θέτουμε την Ένωσή μας στη διάθεση τους για το καλό της χώρας και των επερχόμενων γενιών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider