«Τραβάει χρονικά» η πώληση του ΔΕΣΦΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τραβάει χρονικά» η πώληση του ΔΕΣΦΑ

Σε αναμονή βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ καθώς ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η νέα διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να ξεκολλήσει η πώληση του 66%.

Σύμφωνα με πηγές του insider.gr, φαίνεται να έχει κλειδώσει η διενέργεια νέου διαγωνισμού αλλά η διαδικασία αναμένεται να «τραβήξει χρονικά» (ήδη από τον Ιανουάριο ο κ. Σταθάκης έλεγε ότι ήταν θέμα ημερών να ανακοινωθεί ο διαγωνισμός και έχουμε φθάσει αρχές Μαρτίου ενώ και από την προκύρηξη του διαγωνιμού απαιτείται τουλάχιστον 1,5 χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία) ενώ έχει διατυπωθεί ρητά και από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι οι όποιοι «μνηστήρες» θα πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένοι Διαχειριστές Συστημάτων Αερίου.

Ήδη, ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ έχουν εκδηλώσει η βελγική Fluxys, η ρουμανική Transgaz και η ολλανδική Gasunie, ενώ η αζέρικη Socar, η οποία ήταν ο βασικός υποψήφιος «μνηστήρας» της προηγούμενης αποτυχημένης διαγωνιστικής διαδικασίας πιθανολογείται ότι συμμετάσχει και πάλι.

Όσον αφορά στους συσχετισμούς, σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει υπογράψει από το 2016 μνημόνιο συνεργασίας με τη ρουμανική Transgaz και μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου και της αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της συνεργασίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου συμμετέχουν.

Ακόμη, η Fluxys έχει υπογράψει συμφωνία με τη ρωσική Gazprom, η οποία είναι και ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, για συνεργασία στην ευρωπαϊκή αγορά small-scale LNG. H Τransgaz έχει επίσης συμβόλαια με την Gazprom και αποτελεί «διάδρομο» για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider