«Πράσινο» καταμαράν θα κάνει το γύρο του κόσμου σε έξι χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο» καταμαράν θα κάνει το γύρο του κόσμου σε έξι χρόνια

Τον γύρο του κόσμου σε …. έξι χρόνια ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο καταμαράν που θα κινείται αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια με τη χρήση ενός συστήματος που θα μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε υδρογόνο.

«Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη: υπάρχουν λύσεις που οφείλουμε να μάθουμε να τις καθιστούμε λειτουργικές. Αυτό ακριβώς κάνουμε και με το Energy Observer: γύρω από ένα καράβι ενώνουν τις δυνάμεις τους οι φυσικοί ενεργειακοί πόροι, η κοινωνία, η τεχνογνωσία των επιχειρήσεων, των εργαστηρίων, των start-ups και των φορέων.Το Energy Observer αποτελεί μια πρωτοβουλία διττής σημασίας. Από τη μια σχετίζεται με ένα αγωνιστικό καταμαράν, ελαφρύ και αξιόπιστο, το οποίο σπάζοντας παγκόσμιο ρεκόρ θα επιτρέψει τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη», αναφέρει ο Victorien Erussard, ένας από τους εμπνευστές της ιδέας.

Στο ναυπηγείο του Σεν Μαλό στη βορειοδυτική Γαλλία εργάζονται πενήντα ναυπηγοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες οι οποίοι εγκαθιστούν ηλιακά πάνελ, τουρμπίνες και ένα σύστημα τροφοδοσίας υδρογόνου στο 30 μέτρων σκάφος.

Όπως αναφέρει η ομάδα του Energy Observer, «το καταμαράν έχει την αποστολή να αποδείξει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει ένα μέλλον το οποίο θα σέβεται περισσότερο τον άνθρωπο και το περιβάλλον με τη συμμετοχή όλων όσων συνθέτουν αυτό το μέλλον. Χάρη σε αυτή την απίστευτη Οδύσσεια, θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις στο πώς θα είναι ο κόσμος αύριο. Τέτοιες απαντήσεις είναι αυτές που αφορούν σε καίρια ερωτήματα όπως είναι το πως θα μετακινούμαστε, πως θα τρεφόμαστε, πως θα δουλεύουμε, πως θα πληροφορούμαστε και πως θα χτίζουμε τα σπίτια μας. Το μέλλον μας ξεκινάει τώρα και είναι στο χέρι μας να ορίσουμε ποια κατεύθυνση θα πάρει».

Το Energy Observer είναι προγραμματισμένο να σαλπάρει τον Απρίλιο από τη Βρετάνη. Ο δικός του γύρος του κόσμου θα περιλαμβάνει 101 στάσεις σε πενήντα χώρες. Στην αποστολή θα λάβει μέρος ένα τετραμελές πλήρωμα με έναν μηχανικό συστημάτων και έναν εικονολήπτη που θα καταγράφει το εγχείρημα.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider