Σύντομα ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύντομα ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ

Μέσα στο άμεσο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ προκειμένου να κλείσει ένα εκ των δύο βασικών «ενεργειακών εκκρεμοτήτων» της διαπραγμάτευσης.

«Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη μορφή της διαγωνιστικής διαδικασίας», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ωστόσο, η επανέναρξη της διαδικασίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ δεν αποτελεί απαίτηση μόνο των δανειστών αλλά και της διοίκησης του ίδιου του οργανισμού, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια βιώνει μια παρατεταμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

«Η διαδικασία θα πρέπει να είναι ταχύτατη γιατί οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητα της εταιρείας» είχε αναφέρει προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας μιλώντας στο Athens Energy Forum 2017 για την πώληση του 66% του οργανισμού.

Ποιοι αναμένεται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό

Ήδη, ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ έχουν εκδηλώσει η βελγική Fluxys, η ρουμανική Transgaz ενώ η αζέρικη Socar, η οποία ήταν ο βασικός υποψήφιος «μνηστήρας» της προηγούμενης αποτυχημένης διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται να συμμετάσχει και πάλι.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Έλληνας πρέσβης στο Μπακού Δημήτρης Τσούνγκας φέρεται να δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι η Socar έχει επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ένα νέο διαγωνισμό ενώ είπε ότι άλλες πέντε με έξι εταιρείες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος.

Άλλωστε την Πέμπτη, στο Μπακού μεταβαίνει και ο κ. Σταθάκης προκειμένου να λάβει μέρος στην τρίτη υπουργική συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού αερίου και δεν αποκλείεται η επίσκεψη αυτή να «ζεστάνει» περισσότερο τη Socar.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανό είναι να υπάρξουν και κοινοπρακτικά σχήματα όπως είναι για παράδειγμα μια ενδεχόμενη κοινή διεκδίκηση εκ μέρους της ιταλικής Snam και της βελγικής Fluxys.

Η μορφή του διαγωνισμού

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να τάσσεται υπέρ της προκήρυξης νέου διαγωνισμού αντί της συνέχισης της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας η οποία παρουσίαζε νομικά προβλήματα. Στο τραπέζι τέθηκε και μια λύση τύπου ΑΔΜΗΕ την οποία απορρίπτουν οι δανειστές ενώ πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο απευθείας πρόσκλησης για υποβολή προσφορών.

Όπως ανέφερε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Canete κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους .«Η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί στις καλύτερες δυνατές συνθήκες» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση οι όροι του διαγωνισμού θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του 3ου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ για τη εξαγορά ευρωπαϊκών δικτύων αερίου από εταιρίες τρίτων χωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider