Επενδύσεις 444 εκατ. ευρώ για την ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 444 εκατ. ευρώ για την ενέργεια

Τα 18 έργα που έχουν επιλεγεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των έξυπνων δικτύων στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ελληνικά, θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης με τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, την αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η επένδυση σε βιώσιμες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιταχύνει τη μετατροπή της ενέργειας στην Ευρώπη και ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση —όλα προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ. Ο Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή συμφωνία των κρατών μελών.

Πρόκειται για σημαντικά έργα με έντονο διασυνοριακό αντίκτυπο. Αποτελούν απτό δείγμα του τι σημαίνει η Ενεργειακή Ένωση για την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει να ισχυροποιήσουμε τις χώρες μας συνεργαζόμενοι στενά όλοι μαζί.»

Ο κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, Επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στη δημιουργία μιας καθαρότερης και ανταγωνιστικότερης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Η κατάλληλη ενεργειακή υποδομή για τον σκοπό που καλείται να εξυπηρετήσει είναι ζωτικής σημασίας για την άνθιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χάρη σε αυτή την αναβάθμιση, οι προτάσεις της δέσμης μέτρων ‘‘Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους’’ είναι ακόμη πιο κοντά στην πραγματοποίησή τους. Η ΕΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή της να προσφέρει φθηνότερη, βιωσιμότερη και ασφαλέστερη ενέργεια στους ευρωπαίους καταναλωτές». Τα χρήματα για τα επιλεγμένα έργα προέρχονται από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ για υποδομές.

Στόχοι της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας

Η ΕΕ έχει θέσει ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους για το 2020, το 2030 και το 2050.

Στόχοι για το 2020:

-μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990

-άντληση του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

-βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.

Στόχοι για το 2030:

-μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%

-άντληση τουλάχιστον του 27% της ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές

-αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 27-30%

-διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 15% (δηλαδή το 15% της ενέργειας που παράγεται στην ΕΕ πρέπει να μπορεί να μεταφέρεται και προς άλλες χώρες της ΕΕ).

Στόχος για το 2050:

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ο Ενεργειακός Χάρτης Πορείας 2050 δείχνει πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές επιδόσεις μέχρι σήμερα

Η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του 2020:

οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 18% την περίοδο 1990–2012

το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έφθασε στο 14,1% το 2012, σημείωσε δηλαδή άνοδο σε σχέση με το 8,5% που ήταν το 2005

η ενεργειακή απόδοση αναμένεται να βελτιωθεί κατά 18–19% έως το 2020. Βρισκόμαστε δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο του 20%. Μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε πλήρως τον στόχο που έχουμε θέσει, εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider